Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un oligarh şi senator rus, inculpat în Franţa; Rusia protestează vehement

kerimov.jpg

Suleiman Kerimov, al 21-lea cel mai bogat rus potrivit revistei Forbes, a fost deputat ultranationalist înainte de a deveni senator de Daghestan
Suleiman Kerimov, al 21-lea cel mai bogat rus potrivit revistei Forbes, a fost deputat ultranationalist înainte de a deveni senator de Daghestan
Sursa imaginii: 
SERGEI RASULOV JR. / NEWSTEAM / AFP

Inculparea la Nisa, pentru «spălare de fraudă fiscală agravată», a miliardarului şi senatorului rus Suleiman Kerimov, a provocat un val de reacţii indignate la Moscova. «Il vom apăra cu toate mijloacele necesare» a promis Kremlinul în timp ce respectivul era lăsat în libertate miercuri seara la Nisa dar pus sub un control judiciare foarte strict. Cine este Suleiman Kerimov şi ce i se reproşează exact?

Oligarhul şi senatorul, clasat de revista Forbes pe locul 21 al celor mai bogaţi ruşi, are 51 de ani şi este originar din Daghestan, o republică rusă învecinată cu Cecenia. Suleiman Kerimov a făcut avere în momentul privatizărilor care au urmat căderii URSS. A fost acţionar la mai multe companii publice sau semi-publice precum gigantul gazului Gazprom , banca Sberbank sau producătorul de energie electrică SEU. In 2013, Kerimov era primul acţionar al gigantului rus al potasiului, Uralkali. Când şi-a vândut părţile, a încasat 3,6 miliarde de euro. In 2015, a devenit acţionar majoritar la Polyus Gold, una din primele zece companii producătoare de aur.

Pe plan politic, Suleiman Kerimov a fost deputat al partidului ultranaţionalist LDPR înainte de a reprezenta Daghestanul în Consiliul Federaţiei, senatul rus.

Ce i se reproşează în Franţa oligarhului şi senatorului Kerimov?

Suleiman Kerimov a fost interpelat luni la aeroportul din Nisa la coborârea din avionul său personal. După ce l-a audiat, i-a cerut o cauţiune de 5 milioane de euro şi i-a confiscat paşaportul diplomatic, judecătorul de instrucţie l-a pus sub un control judiciar foarte strict – nu are voie să părăsească regiunea Alpes-Maritimes – şi l-a inculpat pentru «spălare de fraudă fiscală agravată comisă în bandă organizată». In fapt, Kerimov este bănuit că posedă pe Coasta de Azur mai multe vile şi proprietăţi sub nume false şi achiziţionate pe sume mai mici decât cele declarate pentru a scăpa de autorităţile fiscale. Doar una dintre ele este estimată la 150 de milioane de euro. Justiţia franceză îi mai reproşează miliardarului că şi-a plătit personalul cu bani peşini, tot pentru a scăpa de fisc. In total, potrivit cifrelor evocate de presa franceză, Kerimov ar putea fi obligat să ramburseze fiscului francez «mai multe zeci de milioane de euro».

Ca o anecdotă, oligarhul rus s-a făcut cunoscut pe Coasta de Azur în 2006 când a avut pe Promeda englezilor din Nisa un spectaculos accidentt de maşină la bordul Ferrari-ului său, accident din care a scăpat cu viaţă după o lungă spitalizare.

La Moscova, val de reacţii indignate din partea clasei politice

Kremlinul a fost cel mai virulent, insistând pe faptul că oligarhul este şi senator, deci ar beneficia de imunitate. In plus, miliardarul este şi posesor al unui paşaport diplomatic. «Vom face toate eforturile posibile pentru a apăra interesele lui Kerimov» a mai promis preşedinţia rusă. In parlamentul de la Moscova, preşedintele Senatului rus a estimat că «acest incident ar putea marca începutul vânătorii oamenilor noştri de afaceri.» Intr-o rezoluţie, Duma de stat a notat de partea ei o situaţie «insultătoare» şi a denunţat o încălcare a convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. In fine, presa rusă citată de colegul nostru francez de la RFI din Moscova, evocă, precum Isvestia, «posibilitatea unei crize diplomatice de prim-plan între Moscova şi Paris». Vedomosti, ziar mai nuanţat, deplânge faptul că această afacere demonstrează încă o dată pasivitatea autorităţilor ruse vizavi de elitele sale şi subliniază faptul că anumite practici tolerate în Rusia, pot fi pasibile de închisoare în alte ţări.

In faţa virulenţei reacţiilor oficiale ruse, ministerul francez de externe a reamintit că «Suleiman Kerimov beneficiază de o imunitate de jurisdicţie penală străină doar pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii sale.» In momentul sosirii sale la Nisa, Kerimov a venit pentru motive personale şi nu s-a folosit de paşaportul său diplomatic. Care i-a fost totuşi confiscat de francezi.

 
Un oligarh şi senator rus, inculpat în Franţa; Rusia protestează vehement