Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania, spre o nouă «Mare Coaliţie» CDU-CSU-SPD?

schulz.jpg

Presedintele german Frank-Walter Steinmeier discutà cu liderul SPD Martin Schulz la Berlin, pe 23 noiembrie
Presedintele german Frank-Walter Steinmeier discutà cu liderul SPD Martin Schulz la Berlin, pe 23 noiembrie
Image source: 
REUTERS/Jesco Denzel/BPA/Handout via REUTERS

Martin Schulz, liderul social-democraţilor germani, a renunţtat oficial să se mai opună unei eventuale noi coaliţii cu creştin-democraţii cancelarei Angela Merkel. Un pas înapoi ce îndepărtează, pentru moment cel puţin, spectrul unor noi alegeri anticipate. Responsabilul SPD îi întinde astfel o mână lui Merkel care a eşuat în a se înţelege cu liberalii şi ecologiştii pentru a forma o majoritate guvernamentală. Dar până unde este dispus să meargă Schulz cu Merkel, nu se ştie.

Martin Schulz nu a precizat în ce măsură partidul său SPD este gata să discute cu conservatorii din CDU-CSU. Este dispus să formeze o nouă GroKo – Groβe Koalition – Mare Coaliţie – cu partidul cancelarei sau doar e gata să sprijine un guvern minoritar condus de Angela Merkel ? Mister.

Cert este însă că social-democraţii par dispuşi s-o ajute pe lidera de la Berlin să iasă dintr-o inedită şi gravă criză politică. Reamintim că după legislativele din 24 septembrie, nu doar CDU a înregistrat cel mai prost scor din istorie dar şi SPD obţinuse un rezultat dezastros. Schulz afişase atunci o opoziţie de principiu în faţa oricări idei de a reveni la putere alături de conservatori într-o GroKo. Strategie ce o împinsese pe Merkel să caute alţi parteneri de guvernare – în speţă, liberalii din FDP şi verzii. Negocierile, aprige, au eşuat pe 19 noiembrie iar spectrul unui nou scrutin la începutul lui 2018 începuse să planeze. Lucru ce l-a făcut pe liderul SPD să-şi schimbe părerea.

O schimbare de părere influenţată fără îndoială de preşedintele Frank-Walter Steinmeier, fost şef – social-democrat – al diplomaţiei germane înainte de a prelua şefia statului, deci fost coleg de partid cu Schulz. Preşedintele îi va primi dealtfel săptămâna viitoare pe Merkel, Schulz şi Horst Seehofer – aliatul bavarez al creştin democraţilor – lucru care va permite lansarea oficială a discuţiilor referitoare la o eventuală nouă Mare Coaliţie.

Organizarea unui nou scrutin anticipat este riscantă în noul peisaj politic german întrucât în urma alegerilor din septembrie, extrema dreaptă din Alternative für Deutschland (AfD) şi-a făcut o intrare în forţă în Bundestag, Camera deputaţilor germani, devenind a treia forţă politică. Intrare ce a bulversat raportul de forţe şi a făcut deci imposibilă găsirea unui compromis, lucru rarisim în Germania.

Nimic din recentele sondaje de opinie nu lăsa să se întrevadă o eventuală ameliorare a acestui defavorabil raport de forţe. Ba dimpotrivă, de unde deci şi înţeleapta decizie a lui Martin Schulz de a reveni asupra «Nu-ului» categoric spus Angelăi Merkel acum două luni.

Având în vedere toate opţiunile care decurg din această schimbare de strategie social-democrată, germanii vor trebui să mai aştepte nişte săptămâni bune înainte de a cunoaşte componenţa şi linia politică a viitorului guvern de la Berlin.

Germania, spre o nouă «Mare Coaliţie» CDU-CSU-SPD?