Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron face din egalitatea bărbaţi-femei "marea cauză" a mandatului său

macron_egalite.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, pe 25 noiembrie 2017, prezentându-si planul de combatere a violentelor contra femeilor
Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, pe 25 noiembrie 2017, prezentându-si planul de combatere a violentelor contra femeilor
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Cu ocazia Zilei internaţionale a combaterii violenţelor contra femeilor sărbătorită sâmbătă, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a prezentat un ambiţios plan de combatere a sexismului şi a violenţelor contra femeilor.

In Franţa, anul trecut 123 de femei au fost ucise de soţul sau prietenul lor. Una la fiecare trei zile. Un bilanţ negru pe care Emmanuel Macron a dorit să-l reamintească sâmbătă în saloanele palatului Elysée. Preşedintele francez şi-a surprins puţin oaspeţii când le-a cerut să respecte un minut de reculegere în memoria acestor victime.

Pentru liderul francez, egalitatea bărbaţi-femei a devenit una din priorităţile mandatului său. "Cultura şi mentalităţile trebuie schimbate. Majoritatea crimelor se derulează în sânul familiei sau în anturajul victimei: un tată, un unchi, un văr sau un patron, tot atâţia oameni greu de denunţat" a reamintit în preambul Emmanuel Macron.

Pentru 2018, şeful statului a anunţat un ambiţios plan de combatere a violenţelor făcute femeilor. Trei axe principale se desprind: educaţia şi lupta culturală în favoarea egalităţii, ajutorarea victimelor, şi pedepsirea autorilor faptelor incriminate, mai exact înăsprirea arsenalului represiv.

Emmanuel Macron este conştient şi convins că "educaţia este principala pârghie pentru a combate sexismul. Scoala are un rol esenţial."

In ceea ce priveşte ajutorarea victimelor, un nou site internet conectat la un comisariat sau la jandarmerie va facilita depunerea plângerilor şi primirea resepctivelor victime în spitale.

Macron: "societatea noastră întreagă este bolnavă de sexism"

In privinţa, pedepselor, se va prelungi de exemplu perioada de prescriere a crimelor şi violenţelor cu caracter sexual de la 20 la 30 de ani. Preşedintele s-a declarat apoi favorabil stabilirii la 15 ani a vârstei minime pentru consimţământul sexual.

In alocuţiunea sa, Macron a regretat apoi că "societatea noastră întreagă este bolnavă de sexism. Prea multe femei nu îndrăznesc să vorbească, preferând să rămână în tabăra ruşinii" a notat şeful statului

Prezenţa întregului guvern la intervenţia prezidenţială arată că toată lumea se va mobiliza şi va mobiliza personalul în subordine. Mesaje vor fi transmise începând cu creşele, trecând prin şcolile primare şi terminând cu firmele. Părinţii vor fi şi ei sensibilizaţi. Un clip video va fi difuzat la televiziune în atenţia marelui public. Pentru a combate hărţuirea sexuală pe internet, profesorii şi învăţătorii vor fi formaţi în acest sens. CSA - Consiliul Superior al Audiovizualului, va primi puteri sporite pentru a interveni şi pe net, în particular pentru a verifica şi pornografia atot-prezentă.

Pentru asociaţiile care se ocupă de victimele violenţelor, sunt prevăzute ajutoare financiare suplimentare, +13% anul viitor şi un buget total de 420 de milioane de euro în 2018 pentru promovarea egalităţii bărbaţi-femei.

De notat că Brigitte Macron, soţia preşedintelui, va întruchipa direct această cauză. Ea va începe o serie de vizite în diverse şcoli don Franţa, anunţă palatul Elysée.

 
Emmanuel Macron face din egalitatea bărbaţi-femei "marea cauză" a mandatului său