
Special Paris
La negocierile de la Geneva, regimul al-Assad vine în poziţie de forţă
default.png

Această nouă rundă de negocieri este a 8-a din martie 2016 încoace, data când discuţiile au fost lansate în cadrul rezoluţiei 2254 pe care Consiliul de securitate ONU o adoptase în decembrie 2015 – singura ce nu fusese blocată de vetoul Rusiei.
De această dată, în poziţie de forţă va veni la Geneva delegaţia siriană, cea trimisă de regimul al-Assad de la Damasc. Liderul sirian, cu ajutorul indispensabil al aliaţilor săi rus şi iranian, a zdrobit în mare parte organizaţia stat islamic. « Naţiunile unite, marile capitale occidentale dar şi cele arabe au fost marginalizate de iniţiativele lui Vladimir Putin » notează ziarul Le Monde.
In urmă cu câteva zile, la Soci, pe malul Mării negre, liderul de la Kremlin primea vizita lui Bashar al-Assad. Două zile mai târziu, acelaşi Putin orchestra, tot la Soci, o întâlnire tripartită cu fraţii inamici din zonă, preşedinţii Iranului şi Turciei, Hassan Rohani, respectiv Recep Tayyip Erdogan. Idea preşedintelui rus este de a organiza un « Congres al popoarelor din Siria » care ar aduna la un loc regimul, opoziţia şi toate componentele etnice şi politice din Siria. Va câştiga Putin singur acest pariu sau va fi nevoit să se sprijine pe ONU, şi deci pe discuţiile de la Geneva ? E o întrebare pe care şi-o pune multă lume, inclusiv Le Monde.
La masa negocierilor de pe malul lacului Léman, în faţa delegaţiei siriene se va regăsi în premieră o singură altă delegaţie. Sub imboldul Arabiei saudite, marele duşman al Iranului în zonă, pentru prima dată, diferitele componente ale opoziţiei siriene – de la cea mai radicală, la cea agreată de regimul de la Damasc – au decis că vor merge unite în faţa echipei trimise de Damasc. In plus, spre deosebire de dăţile precedente, plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad nu mai este acum un prealabil al reglementării conflictului. A susţine contrariul era astăzi greu de imaginat în contextul victoriei militare a regimului. « Opoziţia trebuie să fie realistă şi să înţeleagă că nu ea a câştigat războiul » spune de luni de zile déjà Staffan de Mistura, reprezentantul special ONU la aceste discuţii.
Staffan de Mistura se vrea optimist
Dialog la care opoziţia, unită deci, spune că este gata să discute faţă în faţă cu regimul. Trebuie spus că în precedentele şapte runde de dialoguri de la Geneva, cele două delegaţii nu s-au văzut niciodată, nu şi-au vorbit niciodată direct în aceeaşi cameră. Negociatorul de Mistura făcea naveta între cele două delegaţii.
Discuţiile de acum de la Geneva se vor concentra pe trei dosare, trei « coşuri » spune Staffan de Mistura : instaurarea unei « guvernanţe credibile, inclusive şi non-sectare », elaborarea unei noi Constituţii şi programarea unor alegeri « sub control ONU şi cu cel mai ridicat nivel de transparenţă ». Un al 4-lea punct a fost adăugat în primăvară, la cererea regimului de la Damasc, şi anume « terorismul ». Trebuie spus că până acum, delegaţia oficială siriană îi califica pe reprezentanţii opoziţiei drept « terorişti. »
Bernard Guetta, celebru comentator francez de politică internaţională, vede trei motive pentru care putem spera ca noile discuţii să fie mai fertile decât primele şapte. « In primul rând pentru că dacă precedentele runde de negocieri s-au soldat cu un eşec, astăzi regimul de la Damasc nu mai poate spune că jihadiştii şi insurgenţii sunt unii şi aceeaşi. In al doilea rând, opoziţia a reuşit să se unească de această dată în jurul unor revendicări identice. In fine, al treilea motiv de optimism ar fi că Vladimir Putin preferă să apară ca un făcător de pace în acest dosar decât să se împotmolească la nesfârşit în Siria. Prestigiul lui şi al Rusiei ar ieşi mult mai bine dacă s-ar ajunge la un acord. In plus, acest lucru i-ar permite liderului de la Kremlin şi ţării sale să se instaleze pentru multă vreme în Orientul apropiat şi mijlociu ca forţă de compromis şi de moderaţie » conchide Bernard Guetta cronica sa de pe postul de radio France Inter.