Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa şi Africa: continente cu un viitor comun

Cu ocazia summit-ului UE-Africa, Emmanuel Macron acorda un interviu exclusiv pentru canalul de televiziune France 24 şi pentru Radio France Internationale

Imigraţia, şi corolarul ei de cauze şi consecinţe, figurează ca subiect principal pe agenda discuţiilor la noul summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană găzduit de oraşul Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeş. In acest context şeful statului francez pledează pentru un nou parteneriat între cele două continente, iar în seara de 29 noiembrie Emmanuel Macron va acorda un interviu exclusiv pentru canalul de televiziune France 24 şi pentru Radio France Internationale.

Se ştie deja că Emmanuel Macron va propune la Abidjan ca europenii şi africanii să-şi coordoneze de urgenţă eforturile pentru a “lovi organizaţiile criminale şi reţelele de traficanţi de persoane”. Este reacţia Franţei după informaţiile care au început să circule despre situaţia migranţilor din Libia, unde aceştia sunt uneori vînduţi ca sclavi.

Emmanuel Macron mai propune evacuarea persoanelor aflate în pericol în Libia, dar nu ştim în acest moment în ce direcţie ar urma să fie transferaţi aceşti oameni, candidaţi la exil în Europa.

Franţa încearcă să-şi forjeze o nouă politică africană, total dezbărată de vechiul “peternalism” care avea o prea mare conotaţie colonială. Emmanuel Macron este convins că Europa trebuie să facă un gest în direcţia tineretului african, un tineret fără orizont de realizare în multe ţări africane. Un tineret care, din disperare, se lasă uneori atras şi apirat de ideologiile extremiste.

La summit-ul de la Abidjan se va discuta, în context, despre situaţia din Africa de vest unde de mai mulţi ani creşte influenţa islamului radical şi a grupurilor jihadiste. Cinci ţări din regiune, Mali, Niger, Mauritania, Ciad şi Burkina Fasso au creat o forţă anti-jihadistă, dar aşteaptă ajutorul financiar al Uniunii Europene pentru ca ea sa devină efectiv eficientă.  

“Uniunea Europeană şi Africa au o ocazie unică de a începe să-şi forjeze un viitor comun” afirmă Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde. “Ceea ce se întîmplă în Africa are repercursiuni în Europa şi invers” mai explică demnitarul european. Din punctul său de vedere, destinele celor două continente sunt legate.

Comisia europeană a prevăzut un buget de 31 de miliarde de euro, pînă în 2020, în favoarea ţărilor africane, pentru programe destinate în special tinerilor. Tot Jean-Claude Juncker observă că Africa este continentul “cel mai tînăr” de pe planetă, altfel spus cu cel mai mare procent de tineri, în timp ce Europa este cel mai bătrîn… Europa are o datorie morală dar şi geopolitică, în interesul ei, de a ajuta Africa să avanseze spre securitate, prosperitate şi democraţie.

Nu este uitat nici aspectul legat de ecologie, pentru că Africa rămîne confruntată cu numeroase probleme legate de degradarea mediului înconjurător. Merită semnalat că preşedintele Emmanuel Macron a inaugurat, azi, în Burkina Fasso, împreună cu omologul său Roch Marc Christian Kaboé, cea mai mare centrală solară din Africa de vest. Centrala este formată din 129 000 de panouri solare instalate pe o suprafaţă de 60 de hectare şi produce curent electric de trei ori mai ieftin decît cel pe bază de petrol. Construită de grupul francez Vinci, centrala a beneficiat de investiţii importante din partea Frantei şi a Uniunii Europene.