Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, "stat nuclear"…

2017-08-08t024430z_1600931297_rc123e6b6be0_rtrmadp_3_northkorea-missiles_0.jpg

Liderul nord-coreean Kim Jong-un
Liderul nord-coreean Kim Jong-un
Sursa imaginii: 
Credit foto: KCNA via REUTERS/File Photo REUTERS

Coreea de Nord provoacă din nou nelinişte şi condamnări unanime pe plan internaţional după ce s-a declarat "stat nuclear". Regimul de la Fenian a efectuat o nouă experienţă cu o rachetă cu rază mare de acţiune care ar putea, în principiu, să atingă teritoriul american. "Ne vom ocupa de această problemă" a declarat preşedintele Donald Trump, iar Organizaţia Naţiunile Unite a decis să se reunească de urgenţă. Din punct de vedere tehnologic, Coreea de Nord a realizat o nouă performanţă, ceea ce devine un veritabil coşmar mai ales pentru ţările din regiune, începînd cu Coreea de Sud.

Presa oficială de la Fenian afirmă că noua rachetă este cea mai sofisticată armă pusă la punct pînă acum de "poporul eroic" al Coreii de Nord. Iar liderul nord-coreean declară cu emfază că noua armă poate lovi orice parte a teritoriului american. Autorităţile de la Fenian mai furnizează şi alte detalii: noua rachetă intercontinentală a fost capabilă să se ridice pînă la o înălţime de 4 475 de kilometri, pentru a se prăbuşi apoi în mare, la o distanţă de 950 de kilometri de locul lansării.

Valul de condamnări este pe măsura noii provocări. Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia precum şi alte ţări au reacţionat imediat. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat într-un turneu african, consideră noua experienţă balistică nord-coreeană ca fiind “ieresponsabilă”. Si tot el adaugă: "În urma acestui gest creşte determinarea noastră de a exercita presiuni asupra Fenianului, după cum creşte şi solidaritatea cu partenerii noştri".

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian evocă şi el necesitatea întăririi sancţiunilor asupra Coreii de Nord.

Regimul nord-coreean nu a mai efectuat experienţe balistice de pe data de 15 septembrie, iar unii observatori începuseră să speculeze pe ideea că poate Kim Jong-un ar putea să accepte negocierile cerute de comunitatea internaţională în vederea dezarmării sale nucleare. De fapt, noul tir este un răspuns al dictatorului de la Fenian la decizia Statelor Unite de a plasa Coreea de Nord pe lista ţărilor care sprijină terorismul, precum şi la sancţiunile deja decretate împotriva regimului nord-coreean.

Preşedintele american Donald Trump, care a efectuat nu de mult un turneu asiatic axat pe problema ameninţării nucleare nord-coreene, se vede din nou într-o poziţie delicată, de fapt fără strategie clară în faţa aeminţării nucleare nord-coreene. Un specialist occidental, citat de Agenţia France Presse, consideră că Kim-Jong-un nu minte cînd spune că armele sale pot lovi America, după toate aparenţele noua rachetă experimentată în Marea Japoniei ar putea avea o rază de acţiune 13 000 de kilometri.

De notat totuşi că în comunicatele nord-coreene apar cîteva fraze care au caracterul unor sugestii în vederea unui acord cu comunitatea internaţională. Mai precis, regimul dă de înţeles că rămîne fidel unei doctrine mai vechi, şi anume aceea de a nu recurge primul la arma nucleară. Pe de altă parte în comunicatele respective mai apare următoarea precizare, reluată de Agenţia France Presse: “Armele nord-coreene nu reprezintă nici o ameninţare pentru nici o ţară din regiune atîta vreme cît interesele Coreii de Nord nu sunt puse în cauză. "

China, de partea ei, cere păstrarea calmului şi deschiderea unui dialog între Fenian şi Washington. Pentru sud-coreeni, cel mai teribil scenariu ar fi dacă americanii şi-ar pierde calmul şi ar lansa o operaţiune militară împotriva Coreii de Nord. In jur de zece milioane de sud-coreeni trăiesc de fapt la Seul, capitala Coreii de sud, situată la numai 50 de kilometri de graniţa cu nordul, şi deci în bătaia artileriei nord-coreene.