Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tillerson în Europa pentru consultări legate de “ameninţarea rusă”

2017-01-23t170112z_1_mtzgrqed1n8sm4tn_rtrfipp_0_usa-congress-tillerson_0.jpg

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Seful diplomaţiei americane Rex Tillerson îşi începe luni 4 decembrie un nou turneu european pus sub semnul consolidării alianţei în faţa unei Rusii considerată tot mai “agresivă”. Subiectul va fi abordat la Bruxelles, Viena şi Paris, într-un context însă în care Rex Tillerson pare fragilizat politic, iar unii comentatori consideră că el este uşor “împins spre demisie”.

Rex Tillerson se va întreţine marţi la Bruxelles cu omologii săi din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, joi se va afla la Viena pentru o reuniune ministerială a celor 57 de ţări membre ale Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa, iar vineri se va afla la Paris pentru a evoca mai multe dosare legate de Siria, de Liban, de Libia, de Iran, de Coreea de Nord, de Sahel… De notat că la Viena Rex Tillerson se va întîlni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

In declaraţiile cu care şi-a prefaţat vizita în Europa, Rex Tillerson are cuvinte dure faţă de Rusia. El s-a referit la “inamicii care ne ameninţă securitatea şi se opun modului nostru de viaţă", le-a promis aliaţilor europenilor sprijinul Americii, dar le cere acestora să investească mai mult în propria lor securitate. Rex Tillerson nu mai pare să beneficieze însă de încrederea lui Donald Trump, care pare să-şi dorească înlocuirea sa cu actualul şef al Serviciilor secrete, Mike Pompero.

Rex Tillerson a acumulat unele insuccese, cum ar fi cel legat de dosarul nuclear nord-coreean sau tentativa ratată de a media în contextul tensiunilor dintre Qatar şi Arabia Saudită. Cotidianul Le Figaro aminteşte însă că Donald Trump l-a numit pe Tillerson în fruntea diplomaţiei ştiind bine că viitorul însărcinat cu externele nu avea nici o experienţă în materie.  Ceea ce l-a determinat pe Donald Trump să opteze în decembrie 2016 pentru Tillerson a fost faptul că acesta era, şi el un om de afaceri.

Acum, după un an de la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump pare să-şi dea seama ceva mai bine ce înseamnă numirea unor persoane nu tocmai competente în posturi cheie, iar Le Figaro afirmă că alte schimbări în componenţa echipei Trump sunt preconizate.