Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite se retrag dintr-un acord ONU privind migranţii

s4.reutersmedia.net_32.jpg

Migranti retinuti într-un centru din Libia
Migranti retinuti într-un centru din Libia
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Hani Amara/File Photo

Statele Unite s-au retras dintr-un nou acord internaţional, este vorba despre Declaraţia de la New York privind refugiaţii şi migranţii semnată în septembrie 2016 sub egida ONU de 193 de state. America lui Donald Trump face un nou pas spre izolaţionism, consideră majoritatea comentatorilor.

Lista domeniilor în care Statele Unite, sub impulsul lui Donald Trump, nu mai vor să acţioneze ca toată lumea este din ce în ce mai lungă. Noul lider de la Casa Albă s-a retras din acordul privind schimbările climaterice semnat de 195 de ţări în 2015 la Paris, a ieşit din UNESCO, a denunţat parteneriatul transpacific, nu-i convine partenriatul transatlantic şi nici cel semnat cu Mexic şi Canada, denunţă Organizaţia Mondială a Comerţului, nu mai sprijină acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul… Chiar şi ONU devine treptat pentru Donald Trump o maşinărie insuportabilă care îi jenează mişcările.

"Deciziile noastre privind politica în materie de imigraţie se cer luate de americani şi numai de americani." Cu această frază a justificat Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU retragerea ţării sale din Pactul mondial privind gestiunea migraţilor şi a refugiaţilor. O frază în perfect acord cu sloganul care sintetizează filozofia politică a lui Donald Trump, "America first".

Ciudat cum un document adoptat în unanimitate de cele 193 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite a devenit brusc "incompatibil cu suveranitatea americană", aceasta fiind o altă explicaţie furnizată de Nikki Haley. Într-un moment cînd problema migratorie, devenită una mondială, cere răspunsuri concertate pe plan mondial, cea mai mare ţară de imigraţie din lume refuză să mai accepte de fapt principiul multilateralimului şi al concertării.

Sentimentul că America îşi abandonează treptat un rol pe care în mod natural trebuia să-l joace este tot mai acut. Iar lumea care se profilează la orizont pare tot mai mult să fie una bazată exclusiv pe ceea ce îi convine, ca urgenţă şi confort imediat, Americii. Scenariu mai mult decît contestabil întrucît emană din el un fel de cincism şi chiar o acută lipsă de criterii morale.