Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump: “America first”, restul lumii pe plan secund

trump_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Dominick Reuter/Files

Preşedintele american Donald Trump continuă politica de retragere a Statelor Unite din diverse acorduri internaţionale, într-un spirit de repliere şi de izolaţionism care suscită îngrijorare pe plan internaţional. Week-end-ul trecut el a anunţat că America nu va mai respecta principiile formulate în Pactul mondial pe tema migranţilor şi a refugiaţilor, document semnat practic de toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. In prezent este aşteptată o altă decizie a sa, legată de eventuala transferare a Ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump ia decizii care merg în sensul sloganului său “America first”, ceea ce înseamnă că restul planetei este pus pe plan secund. O expertă în geopolitică, franco-americana Nicole Bachran, declară în presa franceză că “măsurile luate de Trump nu sunt doar egoiste, ci şi ostile faţă de restul lumii.”

Multe din anunţurile făcute de republicanul Trump, cum ar fi retragerea de la Conferinţa de la Paris pe tema schimbărilor climaterice sau denunţarea acordului nuclear semnat cu Iranul, sunt tot atîtea tentative de a demola tot ceea ce a realizat timp de opt ani predecesorul său democrat Barack Obama.

Acesta din urmă încarnează încă, într-un fel, ideea de rezistenţă anti-Trump. Dovadă simpatia cu care a fost primit Barack Obama la sfîrşitul săptămînii trecute la Paris unde a venit pentru a da o conferinţă. El a fost primit la Palatul Elysée unde a luat masa cu Emmanuel Macron, s-a văzut şi cu fostul preşedinte François Hollande. Barack Obama a făcut mai multe declaraţii în care a criticat politica lui Donald Trump, fără să-l numească însă.

De notat însă că izolaţionismul cultivat de Donald Trump nu este o noutate absolută în istoria Americii. Există unele precedente în acest sens, chiar foarte recente. In 1998, de exemplu, Statele Unite au refuzat să accepte regulile Curţii penale internaţionale, deşi 120 de ţări au votat atunci în favoarea acestei instanţe. Si tot aşa, Statele Unite nu au adoptat niciodată Convenţia din 1989 privind drepturile copilului, fiind de fapt singura ţară din lume care nu a ratificat acest text şi deci singura ţară în care un copil minor poate fi condamnat la închisoare pe viaţă în caz de comitere a unei crime grave.

Intreaga lume, dar mai ales lumea arabo-musulmană, este acum în aşteptarea deciziei privind eventuala mutare a Ambasadei americane de la Tel-Aviv la Ierusalim. O promisiune făcută de Donald Trump în perioada campaniei sale prezidenţiale. Intre timp însă zeci de consilieri l-au avertizat că măsura riscă să provoace un imens şoc emoţional în lumea arabă, să hrănească şi mai mult extremismul şi fanatismul, şi că în nici un caz un astfel de gest nu va servi cauza păcii.

Din punctul de vedere al Israelului, Ierusalimul este adevărata capitală, eternă şi reunificată, a ţării. Palestinienii, însă, consideră că au dreptul la un stat cu capitala în partea răsăriteană a Ierusalimului. Iordania, care a semnat un tratat de pace cu Israelul, avertizează Washington-ul că mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim ar descalifica total Statele Unite ale Americii ca mediator al procesului de pace.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, şi nici anexarea părţii sale orientale în 1967, se precizează într-o depeşă a Agenţiei France Presse. In 1995 însă, Congresul american a adoptat o lege cerînd Statelor Unite transferarea ambasadei, dar o clauză specială îi permite preşedintelui să amîne aplicarea ei din şase în şase luni din motive legate de “securitatea naţională”.

Bill Clinton, George Walker Bush şi Barack Obama au recurs sistematic la această clauză pentru a nu învenina şi mai mult lucrurile în Orientul Apropiat. Donald Trump s-ar putea însă să aibă o altă viziune, rămîne de văzut.