Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corsica: Victoria naționaliștilor deschide calea către o eventuală autonomie

jean-guy_talamoni_de_la_partidul_independistilor_din_corsica_introduce_buletinul_sau_de_vot_in_urna_in_cadrul_alegerilor_teritoriale_3_decembrie_2017_la_bastia.jpg

Jean-Guy Talamoni de la partidul independistilor din Corsica introduce buletinul sau de vot in urna în cadrul alegerilor teritoriale, 3 decembrie 2017, la Bastia
Jean-Guy Talamoni de la partidul independistilor din Corsica introduce buletinul sau de vot in urna în cadrul alegerilor teritoriale, 3 decembrie 2017, la Bastia
Sursa imaginii: 
© Pascal Pochard-Casabianca, AFP

Victoria naționaliștilor în primul tur al alegerilor teritoriale din Corsica, pentru desemnarea unui nou executiv,  relansează dezbaterea asupra unei eventuale autonomii. Cu peste 45% din voturi, coaliția naționaliștilor a obținut un rezultat istoric. Votul final va fi dat însă pe 10 decembrie, la cel de-al doilea tur de scrutin. 

 

Unul din doi corsicani a votat pentru listele prezentate de coaliția autonomiștilor conduși de Gilles Simeoni și a independiștilor lui Jean-Guy Talamoni. Naționaliștii au cerut deja deschiderea discuțiilor cu Paris pentru a obține o mai mare autonomie a insulei mediteraneene. Mesajul lor este clar: “Corsica nu este o regiune franceză ci o colectivitate care dorește o mai mare autonomie”.

Gilles Simeoni: « În momentul în care se refuză o discuție cu aleși care au fost desemnați prin sufragiu universal ori în cel în care închidem ușa dialogului ne aflăm într-o negare a democrației. Cred și sper că odată cu acest vot istoric va înceta această negare a democrației. Sper că guvernul și președintele vor dori în sfârșit să deschidă calea dialogului cu Corsica”.

Partenerul său de coaliție - Jean-Guy Talamoni crede că este încă devreme pentru a se vorbi despre independență: «dacă populația locală va dori să discute într-o zi, în 10 ani, chestiunea independenței, ea va fi dezbătută, iar dacă în cadrul unui scrutin se va decide ca va trebui să ne îndreptăm catre independență, nimeni nu se va opune”.

Independența ori autonomia insulei sunt doi termeni care au animat campania electorală care, de fapt trebuia să permită desemnarea celor 63 de aleși în Adunarea Corsicană. De fapt, victoria naționaliștilor are loc în condițiile unui absenteism de aproape 48% și pe fondul crizei catalane.  Insula numără aproape 234.000 de alegători.

Însă, independența pare a fi o utopie căci insula este dependentă de bugetul executivului de la Paris. În schimb, naționaliștii cer ca în următorii trei ani să fie definitivată carta acestui teritoriu în care locuitorii să aibă statut de rezident, să beneficieze de un statut fiscal adaptat, să le fie recunoscute drepturile lingvistice prin co-oficializarea limbii corsicane iar, după cum cere Jean-Guy Talamoni - 'prizonierii politici să fie amnistiați'.