Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atenție la jucăriile ce pot fi conectate la internet

comisia_nationala_de_informatica_si_a_libertatilor_din_franta_avertizeaza_fabricantii_si_parintii_asupra_jucariilor_ce_pot_fi_conectate_la_internet.jpg

Comisia Nationala de Informatica si a Libertatilor din Franta avertizeaza fabricantii si parintii asupra jucariilor ce pot fi conectate la internet
Comisia Nationala de Informatica si a Libertatilor din Franta avertizeaza fabricantii si parintii asupra jucariilor ce pot fi conectate la internet
Image source: 
cnil.fr

Jucăriile conectate la internet îngrijorează autoritățile franceze pe motiv că pot fi piratate. Astfel că ele pot deveni ușa de intrare în viața copiilor. Autoritatea franceză de protecție a datelor personale cere unui fabricant de jucării din Hong Kong să se conformeze legislației franceze, în caz contrar urmând să fie sancționat financiar. Norvegia a semnalat și ea problema încă din 2016. În Germania, a fost interzisă comercializarea unei păpuși a acestui producător.

Este perioada în care cumpărăm multe jucării și ar trebui să fim ceva mai atenți ce anume punem în coșul de cumpărături. Jucăriile conectate la internet îngrijorează din ce în ce mai mult autoritățile din întreaga lume. Ele ajung în casele noastre, în sufragerie, în bucătărie, în camera copiiilor. Ar trebui să le acordăm toată încrederea noastră se întreabă autoritățile. Ïn prag de sărbători, discursul alarmist asupra securității păpușilor și a roboților inteligenți se multiplică.

Comisia Națională de Informatică și a Libertăților din Franța – pe scurt autoritatea de protecție a datelor personale a avertizat Genesis Industries, un fabricant de jucării din China cu sediul central la Hong Kong pentru « atingere gravă a vieții private ca urmare a unei falii de securitate ».

Este vorba de robotul i-Que și de păpușa Cayla, ambele comercializate în Franța. În urma unor verificări s-a descoperit că societatea producătoare colectează o serie de informații personale despre familia în care ajung aceste jucării: este înregistrat conținutul conversațiilor care se derulează în jurul lor.

Societatea producătoare are la dispoziție 2 luni pentru a se pune în conformitate cu legislația franceză. Dacă societatea va întârzia să ia măsurile necesare riscă să fie amendată. Autoritatea franceză de protecție a datelor a fost însă sesizată în acest caz în urmă cu un an de o asociație de protecție a consumatorului, care, s-a inspirat din inițiativa omologului norvegian care a semnalat problemele de securitate existente la aceste două jucării.

În Germania, a fost interzisă comercializarea păpușii Cayla. Autoritățile germane au interzis totodată comercializarea unor ceasuri pentru copii căci permit localizarea persoanei care îl poartă.  Agenția germană de reglementare în domeniul telecom a recomandat distrugerea acestor aparate chiar și a celor care au fost folosite déjà.

În Statele Unite, FBI a lansat o alertă în luna iulie asupra faliilor potențiale din jucăriile ce se pot conecta la internet. Sunt vulnerabile atacurilor informatice. Mattel, al doilea fabricant mondial de jucării a renunțat la comercializarea unei boxe inteligente pentru copii. Boxa putea să recunoască plânsul unui copil și transmitea automat muzică pentru a-l calma, sau învăța copiii o limbă străină. O petiție semnată de 15.000 de părinți a pus punct acestui proiect.

Compania Mattel a făcut déjà obiectul criticilor în 2015 când a pus în vânzare o păpușă Barbie interactivă capabilă să discute cu un copil și să îi înțeleagă dorințele. Ea se află în continuare în vânzare în Statele Unite.

Jucăriile inteligente pun adevărate probleme de securitate. Ele dispun de o cameră video și de un microfon. Oricine se poate conecta la jucărie pentru a o controla, pentru a vorbi cu un copil, pentru a-l fotografia ori pentru a transmite diverse sunete înregistrate.

Autoritatea franceză de protecție a datelor personale a constatat că o persoană aflată la 9 metri în exteriorul clădirii în care un copil se joacă cu o astfel de jucărie se poate conecta la ea fără să fie nevoie de vreo parolă, spre exemplu. În cazul păpușii Cayla și a robotului i-Que, proprietarii nu sunt informați că societatea transferă conținutul conversațiilor către un prestator de servicii situat în afara Uniunii Europene. 

390