Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihail Saakașvili arestat și apoi eliberat la Kiev

mihail_saakasvili_dupa_eliberarea_sa_kiev_5_decembrie_2017.jpg

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili dupa eliberarea sa, Kiev, 5 decembrie 2017
Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili dupa eliberarea sa, Kiev, 5 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gleb Garanich

Tensiuni la Kiev acolo unde fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost arestat iar ulterior eliberat. Opozant al puterii ucrainiene, Saakașvili a fost eliberat la puțin timp de la interpelarea sa de către poliția din Kiev în timp ce sute de partizani blocau furgoneta care îl transporta. Mihail Saakașvili a ieșit din autovehicul și a plecat către Parlament, în compania partizanilor. Nu se cunoaște dacă poliția a cedat protestului sau Saakașvili a fost eliberat ca urmare a acțiunii de forță a susținătorilor săi. 

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost ridicat de poliție de la domiciliul său în urma unei percheziții. Reținerea s-a produs într-un climat de confuzie generală: sute de partizani au venit să îl susțină în timp ce Mihail Saakașvili s-a refugiat pe acoperișul casei în care locuia.

A fost creată o busculadă iar forțele de securitate au recurs la gaze lacrimogene împotriva mulţimii pentru a gestiona situaţia. Agenți de securitate, mascați, s-au urcat și ei pe acoperiș pentru a-l prelua și a-l îmbarca pe Saakașvili într-o furgonetă. Ulterior, convoiul a fost blocat de susținători în centrul capitalei ucrainiene.

Nu se cunoaște dacă blocada oamenilor au determinat forțele de ordine să îl elibereze sau direct susținătorii l-au sustras din furgonetă. Odată ieșit din mașină, Mihail Saakașvili a cerut celor prezenți să se deplaseze către sediul parlamentului ucrainean pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko.

Potrivit autorităților, arestarea a fost ordonată de procurorul general sub acuzația de “complicitate cu membrii unei organizații criminale”.

Recent, procurorul general îl acuza și de faptul că încearcă să înlăture puterea de la Kiev, prin forță, după ce a organizat proteste anti-corupție. De mai multe săptămâni, partizanii săi stau în corturi în apropierea administrației prezidențiale, într-o tentativă de a realiza un nou episod din Maidan – revoluția prin care fostul președinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în 2014.

Până acum, fostul președinte georgian din perioada 2004 – 2013, era căutat pentru că ar fi intrat ilegal, în luna septembrie, pe teritoriul ucrainean. Autoritățile ucrainiene au decis în iulie să îi retragă lui Mihail Saakașvili naționalitatea ucraineană, acordată de altfel cu mare fast în 2015 în momentul în care a fost numit guvernator al regiunii Odessa. Un an mai târziu, în 2016, Mihail Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator şi l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupţie. De atunci, Saakașvili este acuzat că  încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko.

Pe de altă parte, Georgia a cerut extrădarea lui Mihail Saakașvili pe care îl acuză de “abuz de putere” și i-a retras de asemenea cetățenia. Ceea ce înseamnă că în acest moment el se află într-o situație inedită pentru un fost președinte: este apatrid.

După ce i-a fost amic și aliat, Saakașvili a devenit potențialul rival al președintelui Petro Poroșenko, odată cu apropierea alegerilor din 2019 căci ex-preşedintele georgian e decis să participe la scrutin. La Kiev, Mihail Saakaşvili are susținerea fostului premier Iulia Timoşenko, a fostului ministru al Apărării precum și a unor deputaţi ucraineni. Cert este că dacă va rămâne apatrid el nu va putea candida.

Politologii citați de Le Monde susțin că Petro Poroșenko va face totul pentru a câștiga scrutinul – anunțând spre exemplu că dorește organizarea unui referendum asupra aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO. În același timp, lupta contra partizanilor lui Saakașvili este una tot mai aspră. În ultimele săptămâni, 8 georgieni printre care și un jurnalist, apropiați ai fostului lider, au fost opriți fără nicio somație, în plină stradă ori în casele lor. Unii au fost loviți și expulzați către Georgia.