Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit al ţărilor din Golf pe fondul agravării situaţiei din Yemen

yemen_3_1.jpg

Fostul preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh asasinat luni 4 decembrie de rebeli.
Fostul preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh asasinat luni 4 decembrie de rebeli.
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Tările din regiunea Golfului se întîlnesc la cel mai înalt nivel în Kuweit pentru a discuta despre numeroasele crize care frămîntă lumea arabo-musulmană. Pe agenda discuţiilor figurează şi situaţia din Yemen unde luni 4 decembrie a fost ucis de rebeli fostul preşedinte Ali Abdallah Saleh. Rebelii şiiţi sprijiniţi de Iran sunt pe punctul de a lua integral sub control Sanaa, capitala statului Yemen, ceea ce echivalează cu o nou eşec al Arabiei saudite.

Rivalitatea ancestrală dintre suniţi şi şiiţi, pe de o parte, precum şi cea dintre Arabia saudită care este sunită şi Iran care este şiit marchează toate crizele din regiune şi toate manevrele diplomatice. In ultimile şase luni statul Qatar s-a aflat în centrul unei crize pentru că i s-a reproşat o prea mare apropiere de Iran.

Mai precis, Arabia saudită, Bahrein, Emiratele arabe unite, Yemen, Egipt, Mauritania şi Maldive au întrerupt relaţiile diplomatice cu emiratul Qatar, cerîndu-i să nu mai facă jocul Teheranului dar şi să închidă canalul de televiziune Al Jazeera. Mai multe iniţiative internaţionale, printre care şi una franceză, nu şi-au dovedit pînă în prezent eficienţa pentru a calma situaţia.

O situaţie care se complică acum în Yemen, una dintre cele mai sărace ţări din lume, teatrul unei înfruntări între putere şi rebelii Houthis. Cum aceştia din urmă sunt sprijiniţi de Iran, Arabia saudită a intervenit pentru a ajuta partea adversă.

Greu de rezumat însă complexitatea acestui conflict. Să precizăm totuşi că în 2012, în contextul primăverii arabe, populaţia a reuşit să-l alunge de la putere pe Ali Abdallah Saleh, înşurubat în fruntea statului de 33 de ani. In contextul revoltei rebelilor Houthis, el s-a aliat iniţial cu aceştia. Cu cîteva zile în urmă, fostul preşedinte Saleh a rupt însă alianţa pentru a trece de partea Arabiei saudite. Ceea ce l-a costat viaţa, după cum arată observatorii şi agenţiile de presă.

Ali Abdallah Saleh a fost ucis de rebeli pe cînd încerca să părăsească oraşul Sanaa. Ori, Arabia saudită începuse să mizeze pe acest personaj în vîrstă de 74 de ani, probabil pe revenirea sa la putere, pentru a contracara influenţa iraniană în Yemen.

Acum există riscul instaurării haosului în Yemen, unde violenţele au provocat în ultimii cinci ani moartea a zece mii de persoane. Scenariul morţii lui Ali Abdallah Saleh aminteşte de execuţia preşedintelui libian Muammar Gaddhafi în 2011 pe cînd încerca să fugă din capitala Tripoli. Organizaţia de apărare a drepturilor omului, Human Rights Watch, consideră că fostul preşedinte yemenit lasă în urma sa o moştenire “sinistră” din cauza “abuzurilor grave” şi a crimelor comise de el.

Americanii încercau totuşi să joace, s-ar părea, pe cartea acestui fost lider care dispunea încă de un puternic sprijin în interiorul armatei şi chiar al unei părţi a populaţiei pentru a stabiliza situaţia din Yemen.

Ce se va întîmpla cu forţele care îi erau fidele, iată o altă întrebare dificilă. Cotidianul Le Figaro îşi exprimă temerea că majoritatea soldaţilor care luptau de partea sa vor deveni de fapt mercenari, gata să servească tabăra dispusă să-i plătească în modul cel mai generos. Ceea ce va avea drept consecinţă amplificarea haosului.