Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron dorește un nou raport cu Algeria în ciuda obstacolelor

baie_de_multime_pentru_presedintele_francez_emmanuel_macron_pe_strazile_din_capitala_alger_6_decembrie_2017.jpg

Baie de multime pentru presedintele francez Emmanuel Macron pe strazile din capitala Alger, 6 decembrie 2017
Baie de multime pentru presedintele francez Emmanuel Macron pe strazile din capitala Alger, 6 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
© Ludovic MARIN / AFP

Președintele Franței dorește să se impună pe marile dosare mondiale. Liderul de la Palarul Elysée numai ce s-a întors din turneul african și vizitează Algeria, înainte de a ateriza joi în Qatar.Iar săptămâna viitoare, el va găzdui la Paris summitul mondial asupra schimbărilor climatice. De câteva luni, liderul Franței este omniprezent pe scena internațională. O strategie care demonstrează dorința sa de a se înscrie în inima marilor dezbateri mondiale. Pe 7 noiembrie, revista Time îi consacra lui Emmanuel Macron coperta cu titlul: The next leader of Europe/ Următorul líder al Europei. Iar Fortune l-a desemnat cel mai influent líder mondial de sub 40 de ani. 

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat dorința de a deschide « o nouă pagină » cu Algeria, actor important în rezolvarea crizelor regionale, în ciuda “obstacolelor” care îngreunează încă relația dintre Franța și fosta sa colonie. Este o vizită de doar câteva ore în care îl întâlnește pe președintele Abdelaziz Bouteflika și va cina cu membri ai societății civile.

“Avem o istorie comumă și va trebui să ținem cont de ea. Dar, doresc să ne îndreptăm către viitor”, a precizat liderul de la Palatul Elysée și propune “un parteneriat de la egal la egal”.

“Să întorci pagina va fi ceva difícil”, constată istoricul Benjamin Stora căci Franța a rămas 130 de ani în Algeria.

« Bineînțeles obstacole există », recunoaște Emmanuel Macron dar, « ne aparține să le depășim ».

Emmanuel Macron a mai fost în Algeria, în februarie, în timpul campaniei prezidențiale. Acum, vizita nu este una de lungă durată ci de doar 12 ore.

Algeria a refuzat luni să acorde viza unor jurnaliști francezi care doreau să îl însoțească pe președinte. A fost nevoie de intervenția telefonică a președintelui Emmanuel Macron pe lângă premierul algerian pentru ca situația să fie deblocată.

Pe 7 mai 2017, alegerea lui Emmanuel Macron în fruntea statului francez era salutată în unanimitate de presa internațională. Iar de când a preluat funcția, el este de găsit la toate marile întâlniri mondiale. În plus, le anticipează și le conduce. Săptămâna trecută, în cadrul turneului african, a improvizat o reuniune cu 9 lideri la care a vorbit despre imigrație și despre sclavia din Libia. A repetat același procedeu câteva zile mai târziu, când a convocat o reuniune nocturnă cu partenerii africani pentru a acelera trimiterea forțelor militare ale G5 Sahel.

În calitate de líder, Emmanuel Macron este convins că statele au o responsabilitate comună. El se află deja în clasamentul celor mai influente personalități din lume. Revista americană Fortune notează că Emmanuel Macron se află în grupul tinerilor lideri mondiali care percep interesele specifice națiunii lor  ca fiind legate de cele ale lumii ca ansamblu.

De altfel, cu această viziune dorește să ducă lupta pentru a stopa schimbările de climă. Președintele va găzdui pe 12 decembrie la Paris summitul One planet/O singură planetă pentru a face bilanțul celor doi ani care au trecut de la semnarea, tot în capitala Franței, a acordului pentru schimbările climatice. Ambițiile sale ecologice au fost aparate și în această vară în momentul în care președintele Donald Trump anunța retragerea din Acordul de la Paris transmițându-i “make our planet great again”.

În ceea ce privește Europa, el a pledat mereu pentru un ministru de Finanțe și un buget comum al zonei euro. Iar cu doar câteva zile în urmă el a încurajat social-democrații germani să o susțină pe Angela Merkel pentru a avansa reformele.

Dar, Emmanuel Macron beneficiază de un context favorabil. În prima putere mondială, Statele Unite…Donald Trump se poziționează în spatele sloganului ‘make America great again’ și s-a îndepărtat de rolul său de líder pe scena internatională. Iar în plan european, Emmanuel Macron profită de faptul că Angela Merkel întâmpină difficultăți în a constitui un guvern și că Marea Britanie este preocupată de ieșirea din Uniunea Europeană.