Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CIO despre Rusia: Un atac fără precedent asupra integrității JO și a sportului

vitali_mutko_-_fost_ministru_al_sporturilor_in_timpul_jo_de_iarna_de_la_soci_din_2014_a_fost_interzis_pe_viata_de_la_jo.jpg

Vitali Mutko - fost ministru al Sporturilor în timpul JO de iarna de la Soci din 2014 a fost interzis pe viata de la JO
Vitali Mutko - fost ministru al Sporturilor în timpul JO de iarna de la Soci din 2014 a fost interzis pe viata de la JO
Sursa imaginii: 
Alexander NEMENOV / AFP

Comitetul Olimpic Internațional a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018. Nu însă și pe sportivii săi. Aceștia vor putea participa la eveniment dar sub steagul și imnul Comitetului Olimpic. Rusia este acuzată că a recurs la un “dopaj de stat”. 

Sportivii ruși vor ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov. Acesta a fost însă suspendat marți din funcția sa de membru al Comitetului Olimpic Internațional. Mai mult, oficialii Ministerului rus al Sporturilor nu vor fi acreditați să participe la viitoarele jocuri olimpice. Comitetul Olimpic Rus va trebui să achite 15 milioane de dolari către Forul Olimpic Internațional, drept costuri de anchetă.

Rusia plătește dopajul « de stat » organizat înainte și în timpul Jocurilor Olimpice din Londra din 2012 și de la Soci din 2014 precum și implicarea aparatului de stat.

De la începutul lunii noiembrie, comisia disciplinară a Comitetului Olimpic Internațional a suspendat 25 de sportivi ruși. 11 sportivi prezenţi pe podium la Soci au fost suspendaţi retroactiv şi au pierdut medaliile câştigate, astfel încât Rusia a căzut de pe primul loc în clasamentul final pe medalii pe locul 4.

Președintele Comisiei de Anchetă a declarat că « nu s-a mai văzut vreodată așa o manipulare”…declarație făcută în fața a aproximativ 200 de jurnaliști prezenți la conferința de presă de la Lausanne, printre care se aflau și aproximativ 40 de jurnaliști ruși. Responsabilul a adăugat : este « un atac fără precedent asupra integrității JO și a sportului în general ».

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre o umilință pentru Rusia și a denunțat un complot occidental pentru a-i diminua șansele de a fi reales în martie 2018. El a declarat că nu va boicota JO din Coreea de Sud planificate pentru 9  - 25 februarie 2018. 

Președintele Federației ruse de bob s-a declarat șocat de decizie. El a fost deposedat luna trecută de două medalii de aur cucerite la JO din 2014, la Soci, și interzis pe viață de la Jocurile Olimpic din cauza încălcării regulamentului antidoping.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a asigurat că Moscova nu va boicota viitoarele JO. Pentru a calma spiritele el preciza că « nu vede niciun motiv de boicot căci autorizăm sportivii să participe în competiție pentru a arăta că există sportivi curați în Rusia ».

Moscoviții se declară stupefiați de decizia Comitetului Olimpic. O tânără jurista este de părere că sportivii ruși ar trebui să refuze în bloc deplasarea în Coreea de Sud: "Este nedrept pentru că nu vor putea participa în competiție sub drapelul Rusiei. Iar obiectivul unui sportiv este totuși de a aduce o victorie pentru țara sa. Dacă nu, la ce bun să participe?"

Întreg sistemul de dopaj ar fi fost condus de serviciile secrete rusești cu acordul fostului ministru al sporturilor Vitaly Mutko – promovat ulterior vicepremier. El a fost interzis pe viață de la JO.