Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariul minim în Europa: România codașă

luxemburg_are_cel_mai_mare_salariu_minim_-_1.999_euro_iar_romania_si_bulgaria_se_afla_la_coada_clasamentului.jpg

Luxemburg are cel mai mare salariu minim din Europa - 1.999 euro iar România si Bulgaria se afla la coada clasamentului
Luxemburg are cel mai mare salariu minim - 1.999 euro iar România si Bulgaria se afla la coada clasamentului
Sursa imaginii: 
© Philippe Huguen, AFP

Salariul minim al românilor este cel mai mic din Europa, înaintea Bulgariei totuși. Franța se situează pe locul șase în Europa cu 1.480 de euro. 

Nivelul salariului minim în Europa variază enorm de la un stat la altul. Potrivit Eurostat, care publică la fiecare 6 luni nivelul salariilor minime, de la cel mai de jos – cum este cazul Bulgariei -235 de euro și al României – 319 euro, la cel mai mare venit minim – Luxemburg: aproape 2.000 de euro.

Chiar dacă se ține cont de diferențele de prețuri între aceste țări, distanța între venituri este una importantă. Franța se situează în prima parte a clasamentului, cu un salariu minim de 1.480 de euro brut, după Luxemburg, Irlanda, Belgia, Olanda și Germania.

Si totuși, nu toate statele dispun de un salariu minim. 22 de țări au stabilit un salariu minim legal național. Germania spre exemplu a luat recent această decizie, la 1 ianuarie 2015. Sase state – Italia, Cipru, Austria, Danemarca, Suedia și Finlanda nu au adoptat însă un astfel de dispozitiv. În schimb, ele dispun de salarii minime fixate prin convenții colective pentru diversele sectoare de activitate.

Distanța salarială existentă între statele europene a creat o problemă de concurență și a determinat unele societăți să își mute fabricile în țările cu venituri mici. În discursul despre Europa susținut la Sorbonne, la finele lui septembrie, președintele francez Emmanuel Macron lansa un apel pentru definirea unui salariu minim adaptat la realitatea economică din fiecare stat. Si, progresiv, să fie diminuate aceste diferențe salariale din cadrul Uniunii Europene. 

Ideea unui salariu minim european este deseori susținută de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker dar mai este încă o cale lungă de parcurs deoarece Comisia Europeană nu deține vreo competență specifică în materie de salarii. Revine fiecărui stat în parte să decidă dacă se va lansa într-o astfel de reformă.