Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul șef al LafargeHolcim prezentat judecătorilor pentru a fi inculpat

sediul_din_paris_al_lafargeholcim_a_fost_perchezitionat_la_mijlocul_lui_noiembrie_2017.jpg

Sediul din Paris al LafargeHolcim a fost perchezitionat la mijlocul lui noiembrie 2017
Sediul din Paris al LafargeHolcim a fost perchezitionat la mijlocul lui noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
Thomas SAMSON / AFP

Trei foști responsabili francezi ai colosului Lafarge au fost reținuți în cadrul unei anchete privind finanțarea organizației Stat Islamic. Este vorba de fostul președinte-director general Bruno Lafont, fostul director general al LafargeHolcim, Eric Olsen și fostul director general adjunct de operațiuni Lafarge, Christian Herrault. În această seară a fost dus în fața judecătorilor Eric Olsen cu propunerea de inculpare în acest dosar. Ancheta vizează modul în care gigantul LafargeHolcim a reușit să își mențină operațiunile pe timp de război, în Siria, într-o zonă aflată sub girul organizației Stat Islamic.

Întrebarea care se pune încă de la început: știau responsabilii francezi faptul că filiala siriană a contribuit la finanțarea organizației Stat Islamic pentru a putea rămâne în această țară aflată în război? Trei foști responsabili au fost reținuți, printre ei se află fostul președinte–director general al companiei producătoare de ciment, unul dintre liderii mondiali în domeniul materialelor de construcții.

Ïn urmă cu o săptămână, alți doi foști directori ai Lafarge Cement Siria și un responsabil cu securitatea grupului au fost inculpați pentru « finanțarea unui grup terorist ».

Pe scurt : pentru ca uzina de la Jalabiya, aflată în nordul Siriei, să funcționeze, Lafarge este bănuită că a colaborat cu organizații jihadiste, în special cu gruparea Stat Islamic. Ii cumpăra petrol, violând astfel embargo-ul decretat de Uniunea Europeană în 2011 și îi trimitea banii printr-un intermediar.

Între iulie 2012 și septembrie 2014, ar fi fost vărsați 5,6 milioane de dolari către diverse fracțiuni armate dintre care peste jumătate de million de dolari către gruparea Stat Islamic potrivit unui raport realizat la cererea LafargeHolcim de cabinetul american Baker McKenzie.

Anchetatorii caută să afle dacă direcțiunea franceză era la curent cu aceste practici. Chiar dacă unii responsabili susțin că au informat conducerea din Paris de aceste practici, șefii francezi neagă că ar fi fost informați. Anchetatorii  au concluzionat că este ceva uimitor faptul că direcțiunea centrală nu ar fi cerut echipei sale să prezinte situația uzinei situate într-o țară aflată în război.

Investigațiile trebuie să determine și dacă grupul a făcut totul pentru a asigura siguranța angajaților care, au fost nevoiți să fugă prin propriile metode în momentul în care jihadiștii au preluat controlul uzinei în septembrie 2014.

Mai mult, anchetatorii încearcă să determine rolul pe care l-ar fi jucat autoritățile franceze, după ce unii protagoniști au indicat că erau în contact permanent cu ministerul de Externe și cu serviciile de informații externe. Investigația a fost deschisă în iunie iar o amplă percheziție la sediul central din Paris a fost realizată la mijlocul lui noiembrie.

În apărarea sa, LafargeHolcim a anunțat de mai multe ori că regretă și condamnă « erorile inacceptabile » care s-au comis.