Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Conservatorii adoptă reforme juridice controversate

noul_premier_al_poloniei_-_mateusz_morawiecki.jpg

Noul premier al Poloniei - Mateusz Morawiecki
Noul premier al Poloniei - Mateusz Morawiecki
Image source: 
Agencja Gazeta/Patryk Ogorzalek via REUTERS

Parlamentul polonez a adoptat vineri două reforme prin care se încearcă un control al puterii juridice și care îngrijorează instituțiile europene. Partidul conservator Lege și Justiție – majoritar în cele două camere, justifică reformele, ce au fost de altfel combătute cu putere de opoziție, prin aceea că este nevoie să se pună punct existenței unei “caste” de judecători corupți și aflați în funcții încă din perioada comunistă. Joi a fost schimbat din funcție premierul Poloniei – locul său a fost luat de ministrul de Finanțe.

Același partid conservator Lege și Justiție a anunțat demisia premierului. Cel care i-a preluat postul este Mateusz Morawiecki – ministru de Finanțe.

Beata Szydlo s-a aflat în post timp de doi ani, adică jumătate din mandat. În noiembrie anunțase că se așteaptă la schimbări în guvernul său. Este una dintre personalitățile politice extrem de populare în Polonia unde anul viitor vor avea loc alegeri municipale, în 2019 cele legislative iar în 2020 cele prezidențiale.

De când a ajuns la putere în 2015, Beata Szydlo a condus reformele instituționale, de la cele în justiție la un control media strict în timp ce Uniunea Europeană a denunțat o eroziune a statului de drept. În ciuda criticilor, guvernul Szydlo a fost unul dintre cele mai populare de la căderea comunismului în 1989, grație unei scăderi a nivelului șomajului și a creșterii cheltuielilor publice.

După această schimbare la vărful guvernului a venit rândul președintelui să anunțe că au fost aprobate două proiecte de legi prin care se dorește reformarea Curții Supreme și a Consiliului Superior al Magistraturii. Inițial, în iulie, chiar el s-a opus acestor proiecte. Atunci el a criticat rolul important acordat ministrului de Justiție care este și procuror general. De altfel și Consiliul European a criticat acest aspect. La fel și zecile de mii de polonezi care au ieșit în iulie în stradă pentru a protesta.

Legea privind Curtea Supremă prevede ca magistrații să iasă la pensie la 65 de ani față de 70 în prezent, fiind invocat faptul că unii sunt pe funcție din perioada comunistă. Iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor putea fi aleși de camera inferioară a parlamentului.

Criticii spun că noul sistem va politiza sistemul juridic al ţării.

Comisia de la Veneția, un organ al Consiliului Europei estimează că noile proiecte de reformă constituie o amenințare serioasă pentru independența aparatului juridic din Polonia.

Aflat la Varșovia, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei – letonul Nils Muiznieks estimează că reforma fragilizează independența justiției subordonând-o puterii executive și legislative.