Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron și Tillerson vor să țină departe Libanul de ingerințele regionale

presedintele_frantei_emmanuel_macron_si_seful_guvernului_libanez_saad_hariri_pe_1_septembrie_2017_la_paris._nimic_nu_lasa_sa_se_intrevada_criza_inedita_care_avea_sa_izbucneasca_doua_luni_mai_tarziu.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si seful guvernului libanez Saad Hariri pe 1 septembrie 2017 la Paris. Nimic nu lasa sa se întrevada criza inedita care avea sa izbucneasca doua luni mai tarziu
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si seful guvernului libanez Saad Hariri pe 1 septembrie 2017 la Paris. Nimic nu lasa sa se întrevada criza inedita care avea sa izbucneasca doua luni mai tarziu
Image source: 
AFP/Ludovic Marin

Libanul trebuie să se afle la adăpost de orice ingerință a puterilor regionale - este declarația președintelui Franței, Emmanuel Macron care cere comunității internaționale să îl ajute pe premierul Saad Hariri să repună Libanul pe șine. Apelul a fost lansat la Paris în deschiderea reuniunii la care participă șeful guvernului libanez și secretarul american de Stat, Rex Tillerson.

Liderul de la Palatul Elysée a găzduit o reuniune a Grupului Internațional pentru susținerea Libanului din care fac parte cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Statele Unite, Rusia, Franța și Marea Britanie dar și reprezentanți ai Germaniei și Italiei.

Reamintim că la mijlocul lui noiembrie Saad Hariri s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron la Paris. Este liderul de la Palatul Elysée cel care îi adresase invitația de a veni la Paris pentru a discuta despre criza politică din Liban. Saad Hariri și-a anunțat demisia pe 4 noiembrie din Riyad, capitala Arabiei Saudite. El declara că viața politică din Liban ar fi fost acaparată de către mișcarea șiită Hezbollah, susţinută de Iran.

Ulterior, după vizita de la Paris, premierul libanez Saad Hariri a revenit asupra deciziei de a demisiona. Dispariția lui Saad Hariri a iscat însă speculații potrivit cărora Riyadul l-ar ține ostatic pe premierul libanez, acuzație însă repinsă de Arabia Saudită. În acel moment, președintele francez, Emmanuel Macron, a discutat cu Saad Hariri, cu președintele iranian, Hassan Rohani dar și cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu pentru ca Libanul să nu ajungă într-un haos politic.

Acum, la Paris, președintele Emmanuel Macron a reiterat faptul că “importante amenințări continuă să apese asupra stabilității Libanului motiv pentru care este indispendabilă susținerea comunității internaționale”:

“Pentru ca Libanul să se protejeze, este primordial ca actorii locali și regionali să respecte principiul neingerinței. Neamestecul în conflictul regional este o promisiune făcută de întreg guvernul libanez precum și de mișcarea șiită libaneză, proiraniană, Hezbollah. Libanul nu trebuie să fie nici  obiectul, nici motivul și nici actorul acestui conflict."

Decizia președintelui Statelor Unite, Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală  a Israelului riscă să complice situația căci Hezbollah a cerut deja manifestații masive împotriva deciziei.

Emmanuel Macron: "Inițiativele luate în ceea ce privește statutul Ierusalimului  și care ar trebui înainte de toate să facă obiectul negocierilor între israelieni și palestinieni, sub egida Națiunilor Unite, ar trebui să aducă stabilitate regiunii. Ca urmare a anunțului făcut de președintele Statele Unite, Donald Trump prin care recunoaște Iersualimul drept capitală a Israelului, lansez aici un apel la calm și la responsabilitate din partea tuturor, indispensabile pentru a acompania eforturile pe care le depunem astăzi."

Mesajul președintelui Emmanuel Macron este deopotrivă adresat către Hezbollah dar și către Iran și Arabia Saudită, angajate în susținerea taberelor opuse Libanului.

De partea sa, premierul Saad Hariri a mulțumit încă o dată liderului de la Elysée pentru suportul său:

“Stabilitatea Libanului este legată de capacitatea sa de a face față problemelor economice și sociale, strâns legate de afluxul de refugiați sirieni. Liban găzduiește 1,5 milioane de persoane care au fugit din calea războiului. Suntem conștienți că această criză nu se va putea rezolva  decât printr-o soluție politică prin care să se garanteze întoarcerea migranților în condiții de securitate. Pentru a absorbi acest șoc, trebuie să ne angajăm într-un plan de reabilitare a infrastructurii și de relansare a economiei. Un plan care are însă nevoie de susținere internațională »

O nouă reuniune va avea loc în prima parte a lui 2018, a anunțat Emmanuel Macron. În Liban sunt planificate alegeri legislative pentru luna mai 2018.