Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu popular adus lui Johnny Hallyday pe bulevardul Champs-Elysées

motards.jpg

Sursa imaginii: 
crdit foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Un omagiu popular aproape fără precedent i-a fost adus sîmbătă 9 decembrie rock-star-ului Johnny Hallyday, decedat miercurea trecută la vîrsta de 74 de ani.  La Paris, pe Bulevardul Champs-Elysées, o imensă mulţime a salutat cortegiul funerar iar în Biserica Madeleine a avut loc o ceremonie religioasă în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi a multor personalităţi ale lumii politice, culturale şi mediatice. Acest episod emoţionant care a fost difuzat în direct de mai multe canale de televiziune.

Impresionante, cu adevărat impresionante au fost aceste momente, întrucît francezii şi-au luat rămas bun de la Johnny cu lacrimi în ochi dar şi cu zîmbete, pe muzică, aruncînd flori în faţa cortegiului, aclamîndu-i prenumele ("Johnny! Johnny!") şi intonînd cele mai frumoase cîntece ale sale. Unii comentatori spun că de la înmormîntarea scriitorului Victor Hugo, în iunie 1885, cînd au ieşit două milioane de oameni pe străzile Parisului, nu s-a mai văzut o astfel de fervoare populară în capitala Franţei.  

Preşedintele Emmanuel Macron nu a greşit spunînd că Johnny a fost un "erou" popular. Un fel de comuniune naţională s-a cristalizat în jurul său, cu gesturi care rămîn unice şi memorabile. De exemplu sutele de motociclişti care l-au însoţit pe Johnny pe ultimul drum, sau sutele de persoane care s-au masat în jurul bisericii Madeleine cu ore şi ore înainte de ceremonia de la ora 13. Unii au aşteptat chiar toată noaptea în frig, doar ca să fie cît mai aproape de idolul lor în momentul cînd urma să fie purtat sicriul în biserică.

Am urmărit derularea tuturor acestor momente la televizor şi m-am întrebat din nou cum este posibil ca moartea unui rock-star, chiar extrem de celebru precum Johnny Hallyday, să genereze o atît de mare emoţie colectivă. Si am găsit un răspuns atît în frumuseţea cîntecelor lui Johnny Hallyday şi în carisma sa, cît şi în faptul că întreaga sa generaţie, care a profitat mai mult decît altele de libertăţile şi bunăstarea anilor 70 şi 80, şi-a luat de fapt rămas bun de la tinereţe odată cu plecarea în nefiinţă a idolului lor.

"Suntem aici o naţiune unită în faţa unuia dintre fiii săi prodigioşi" a spus şeful statului francez la ceremonia de la Biserica Madeleine. Uluitor rămîne şi faptul că un rock-star care şi-a luat un pseudonim american a devenit, la moartea sa, un simbol al naţiunii franceze doritoare să-şi exprime unitatea.