Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferinţă “de etapă” la Paris, la iniţiativa lui Emmanuel Macron, pentru salvarea planetei

desktop4-001_12.jpg

Un summit de etapa la Paris pentru salvarea Acordurilor de la Paris semnate în decembrie 2015
Un summit de etapa la Paris pentru salvarea Acordurilor de la Paris semnate în decembrie 2015
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

“Make our planet great again”. Cu acest slogan, sau cuvînt de ordine, se deschide marţi 12 decembrie, la Paris, o conferinţă internaţională pe tema schimbărilor climaterice. Implicit, deviza aleasă de preşedintele Emmanuel Macron pentru acest “summit” este o aluzie la Donald Trump, al cărui slogal în cursul campaniei sale electorale a fost “Make America great again”. Liderul de la Casa albă este marele absent de la conferinţa convocată la Paris, dar i se reaminteşte că America nu va putea fi niciodată “great again” dacă pe restul planetei se va produce un dezastru ecologic.

In jur de 40 de şefi de stat şi de guvern, precum şi numeroşi alţi invitaţi din toate domeniile de activitate participă la acest "one planet summit” dorit de Emmanuel Macron pentru a menţine aprinsă flama mobilizării ecologice. O reuniune care consacră Franţa, dar şi Europa, ca lideri ai mobilizării internaţionale pentru frînarea unui fenomen de o gravitate extremă: încălzirea atmosferei datorită activităţilor industriale şi comerciale ale omului.

Cum entuziasmul a mai scăzut între timp după semnarea acordurilor de la Paris, cu doi ani în urmă, în privinţa căutării unor soluţii concrete, Franţa a organizat acest “summit de etapă” pentru a relansa reflecţia ecologică şi iniţiativele în materie. Marea întrebare care se pune este: ce putem face în prezent pentru prezervarea planetei, şi la ce nivel. Iar răspunsul ar suna cam acesta: toată lumea poate să-şi aducă o mare contribuţie, şi chiar micile contribuţii, acumulate, pot deveni importane. Iniţiative importante pot fi luate la nivel de stat, dar şi de regiuni şi de oraşe.

In Statele Unite, unde mobilizarea la nivelul Casei Albe este nesemnificativă, sunt de admirat iniţiativele la nivel de oraşe şi de comunităţi. Sigur, statele puternic industrializate ar trebui să dea tonul, dar şi cele în curs de dezvoltare îşi pot deja adapta modelul la alte criterii.

Pot contribui la diminuarea poluării şi intreprinderile, fie de stat fie particulare, fie ele mari sau mici. In Franţa 90 de mari intreprinderi dau tonul şi anunţă investiţii de 300 de miliarde de euro pînă în 2020 în tranziţia energetică.

Mai pot contribui la modificarea comportamentelor noastre în materie de, transport, consum şi organizare a vieţii diversele instituţii, organizaţii neguvernamentale, mediile de informare, actorii culturali. Pentru a rezuma, ideal ar fi ca sentimentul urgenţei să se instaleze în conştiinţa lumii şi ca un efort planetar să fie făcut pentru prezervarea mediului înconjurător.

Acest summit de la Paris se va încheia doar cu o declaraţie de principiu, fără cadru juridic precis, şi cu repertorierea unor angajamente financiare ale diferiţilor participanţi. Printre altele organizatorii doresc să incite la investiţii private în ceea ce specialiştii numesc "tranziţie energetică".

Dorinţa, ba chiar datoria noastră de a salva planeta pe care trăim este compatibilă cu găsirea unor noi oportunităţi economice, şi cu promovarea unor proiecte şi invenţii care să aducă profit investitorilor, iată un alt mesaj al acestei conferinţe.