Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin omniprezent în Orientul apropiat

2017-11-21t060008z_713831393_up1edbl0go7rp_rtrmadp_3_mideast-crisis-putin-assad_1_0.jpg

Vladimir Putin si Bachar al-Assad
Vladimir Putin si Bachar al-Assad
Sursa imaginii: 
Credit foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Preşedintele rus, Vladimir Putin, anunţă retragerea unei părţi importante a contingentului rus din Siria. El a efectuat luni 11 decembrie o vizită surpriză în Siria, mai precis pe baza militară rusă de la Hmeimim, într-un context în care diplomaţia rusă arată extrem de activă în regiune. Tot luni liderul de la Kremlin s-a dus la Cairo unde şi-a pus semnătura pe contractul final în vederea construirii de către ruşi a primei centrale nucleare egiptene. Rusia joacă deci un rol important în regiune unde o anumită coerenţă politică îi permite să-şi extindă influenţa.

Faptul că Vladimir Putin s-a deplasat pe teritoriul sirian, chiar dacă locul unde a aterizat este o bază militară rusă, are o anumită semnificaţie. Gestul său vrea să spună: iată, am curajul să pun piciorul pe un teren pacificat cu contribuţia copleşitoare a armatei ruse. In nici un caz preşedintele Bachar al-Assad n-ar îndrăzni să-l contrazică pe Putin, omul care de fapt l-a menţinut la putere, şi cu complicitatea Iranului, bineînţeles. Vocile celor care cer acum plecarea lui Bachar al-Assad de la putere drept condiţie a găsirii unei soluţii de pace au diminuat, inclusiv în Franţa.

Vladimir Putin li s-a adresat soldaţilor ruşi de pe baza de la Hmeimim pentru a-i felicita pentru victorie. “Obiectivul luptei împotriva criminalilor înarmaţi din Siria, obiectiv care a implicat mijloace de mare anvergură a forţelor armate, a fost atins în totalitate şi în mod strălucit”, a spus şeful statului rus, cuvinte preluate de Agenţia France Presse.

Intr-o notă mai exaltată, Bachar al-Assad a mulţumit Rusiei şi a spus că “Siria nu-i va uita niciodată pe soldaţii ruşi al căror sînge s-a amestecat cu sîngele martirilor armatei siriene”. O astfel de “frăţie de arme”, ca utilizez o expresie pe care am auzit-o cînd eram copil, anunţă ceva durabil. In acest caz, o prezenţă durabilă a Rusiei în jocurile, manevrele şi mişcările geopolitice ale Orientului Apropiat. Rusia îşi continuă rolul de mediator şi o nouă rundă de negocieri inter-siriene ar urma să aibă loc la Astana, în Kazahstan, pe 21 şi pe 22 decembrie. La Cairo, Putin s-a mai pronunţat în vederea relansării negocierilor de pace israelo-palestiniene, după că săptămîna trecută a dezavuat decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Relaţiile Rusiei cu Egiptul sunt relansate o dată cu definitivarea contractului care le va permite ruşilor să construiască prima centrală nucleară egipteană, un proiect evaluat la 30 de miliarde de dolari. Se preconizează chiar crearea în Egipt a unei “zone industriale ruse”, care va fi cea mai mare bază de export a produselor ruse pe pieţele Orientului Mijlociu şi în Africa. Proiecte importante, deci, pentru că victoria militară a ruşilor în Siria este şi una diplomatică şi economică în toată regiunea.

După Cairo, Vladimir Putin s-a dus pentru o scurtă vizită în Turcia, dat fiind că în ultimul timp şi relaţiile sale cu Recep Tayyip Erdogan s-au reîncălzit. Acest maraton diplomatic rapid al lui Putin prin Siria, Egipt şi Turcia intervine într-un moment cînd toată lumea arabă l-a declarat într-un fel pe Donald Trump o “persona non grata”. Putin îşi plasează pionii pe o tablă de şah de pe care americanii par absenţi, sau unde, cel puţin pentru moment, nu par bineveniţi.

Precipitarea cu care Donald Trump a anunţat mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, a însemnat un cadou imens oferit lui Putin, care acum poate juca pe coarda anti-americană a arabilor ca să le ofere el protecţie, arme, tehnologie şi chiar un model de guvernare bazat pe autoritarism. Un limbaj uşor de înţeles, de altfel, în lumea arabo-musulmană.