Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: un nou lider al unei drepte convalescente

000_v20eg_0.jpg

Laurent Wauquiez, noul lider al dreptei franceze
Laurent Wauquiez, noul lider al dreptei franceze
Sursa imaginii: 
credit foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

In Franţa, principalul partid de dreapta, “Republicanii”, şi-a ales un nou lider în persoana lui Laurent Wauquiez, 42 de ani. El a fost de altfel favoritul unei scrutin care s-a derulat duminică şi la care au participat în jur de o sută de mii de votanţi.

Franţa are un preşedinte tînăr, principalul partid de dreapta are şi el, acum, un şef tînăr. S-ar părea că şocul alegerilor prezidenţiale din mai anul trecut a transmis un mesaj puternic în direcţia tuturor partidelor politice: ori mizaţi pe reînnoirea cadrelor şi pe tinereţe, ori riscaţi dispariţia. Partidul care l-a avut în frunte pe Nicolas Sarkozy şi care l-a desemnat apoi pe François Fillon drept candidat unic la prezidenţiale, partidul care a intrat apoi în convalenscenţă după înfrîngerea sa la acest scrutin, acest partid deci îşi caută acum o nouă identitate şi o nouă legitimitate.

Va fi Laurent Wauquiez, preşedinte al regiunii Auvergne-Rhône-Alpe, omul providenţial? Greu de spus, dar el şi-a cîştigat pentru moment legitimitatea în fruntea formaţiunii, întrucît a obţinut peste 74 la sută din voturi. Cei doi contra-candidaţi ai lui, primul fiind un apropiat al lui Fillon şi al doilea un apropiat al lui Juppé, sunt deci descalificaţi în mod destul de brutal, dovadă că militanţii vor o transformare în profunzime.

Wauquiez este noul om puternic al unei drepte slăbite, scriau ziarele franceze după anunţarea rezultatelor. In primul său discurs după victorie, Laurent Wauquiez a pronunţat de multe ori cuvîntul "unitate", el doreşte în primul rînd ca partidul să-şi regăsească “unitatea”. In realitate, însă, multe militanţi de dreapta se regăsesc destul de mult în politica fostului socialist Emmanuel Macron, artizanul unei spectaculoase depăşiri a tradiţionale dualităţi dreapta-stînga. Santierul care se deschide în faţa lui Laurent Wauquiez este extrem de dificil.

El va trebui să reconstruiască o dreaptă credibilă, furnizoare de idei şi proiecte, într-o ţară în care preşedintele, fost ministru într-un guvern socialist, şi-a construit proiectul la centru pentru a aplica o politică mai degrabă de dreapta.