Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corsica: o nouă pagină a naţionalismului insular

corse_gilles_simeoni_nationaliste_france_elections_territoriales_0.jpg

Triumf al nationalistilor la recentele alegeri teritoriale din Corsica
Triumf al nationalistilor la recentele alegeri teritoriale din Corsica
Sursa imaginii: 
Credit foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Naţionaliştii corsicani, care au înregistrat o victorie fără apel la alegerile regionale de duminică 10 decembrie, cer executivului de la Paris deschiderea rapidă a negocierilor în vederea obţinerii unei “depline autonomii” pentru Corsica. In presa franceză unii comentatori îşi exprimă temerea că mişcarea naţionalistă corsicană urmăreşte de fapt, după model catalan, obţinerea independenţei.

Victoria naţionaliştilor la alegerile de duminică este incontestabilă, ei au obţinut peste 56 la sută din voturi. Un scor istoric, spun comentatorii, ceea ce le conferă naţionaliştilor o legitimitate fără precedent.

Ei dispun de 41 de locuri în adunarea teritorială corsicană de 63 de locuri. Doi lideri naţionalişti de detaşează în complicatul peisaj politic corsican: Gilles Simeoni, considerat un moderat şi care se declară autonomist, şi Jean-Guy Talamoni, care nu ezită să se considere independentist. Acesta din urmă crede că insula Corsica, printr-un mecanism democratic, îşi va obţine într-o bună zi independenţa. Tot el este cel care a lansat un avertisment în direcţia Parisului, imediat după anunţarea rezultatelor la regionalele corsicane: vom organiza mari manifestaţii în Corsica şi vom merge să manifestăm şi în oraşele europene, a spus el, dacă Parisul adopă o atitudine anti-democratică şi nu se aşează la masa negocierilor împreună cu noi.

Cu siguranţă că evoluţia situaţiei din Catalonia marchează spiritele în prezent, atît la Paris cît şi în Corsica. Ideea de a manifesta la Bruxelles sau în alte oraşe europene i-a venit lui Jean-Guy Talamoni fără îndoială de la catalani, care au manifestat recent, în număr mare, la Bruxelles.

Parisul, pe de altă parte, reflectează la ideea unor negocieri cu naţionaliştii corsicani, pentru a nu repeta greşelile făcute de puterea de la Madrid, care timp de ani de zile a refuzat dialogul cu naţionaliştii catalani, lăsînd situaţia să se învenineze.

Intr-un articol publicat de cotidianul Le Monde, un specialist în mişcările naţionaliste europene, Vincent Laborderie, enumeră unele similitudini între Corsica şi Catalonia. Interesant mi se pare conceptul utilizat de el, cel de “popor regional”. Există, după cum vedem, în Europa şi în cadrul unor state, anumite “popoare regionale” care îşi revendică identitatea şi recurg la mijloace democratice (cum ar fi alegerile sau referendumurile) pentru a-şi cere mai multe drepturi.

Un alt concept utilizat de Vincent Laborderie este cel de "suveranitate multiplă". Altfel spus, în interiorul unor structuri statale, va trebui să ne obişnuim cu gîndul că pot exista mai multe suveranităţi…

Naţionaliştii din diverese regiuni ale Europei par să fi învăţat în ultimile decenii o lecţie comună: şi anume că lupta armată nu duce la nimic, şi că opinia publică şi universul mediatic se întorc împotriva grupurilor de rezistenţă armată. Naţionaliştii basci, de exemplu, sau mai precis ETA, au înţeles acest lucru şi au renunţat la terorism. Centrele de putere statală descoperă şi ele, în ultimul timp, că există o presiune populară în vederea redefinirii anumitor raporturi dintre stat şi diversele sale entităţi.

Pentru mici regiuni insulare precum Corsica, există însă şi un pericol. Anumite tradiţii clanice şi cultura politică clientelistă pot duce la forme voalate de dictatură. Altfel spus, prin mijloace democratice, grupuri mafiote şi mişcări bazate pe interese mai degrabă personale decît publice pot ajunge să ia puterea.

Statul francez, în orice caz, stat unitar care nu recunoaşte minorităţi dar care a recunoscut specificul "poporului corsican" se vede pus într-o dilemă. Dacă nu negociază, va fi acuzat de atitudine anti-democratică. Dacă începe negocierile, la orizont nu se poate profila altceva decît independenţa Corsicii.