
Special Paris
Statele Unite invită la dialog Coreea de Nord
2015-02-23t121423z_1835443835_gm1eb2n1jp001_rtrmadp_3_korea-north_0.jpg

Americanii doresc de fapt un singur lucru, să convingă regimul de la Fenian să renunţe la arma nucleară. Lansînd propunerea de negocieri fără condiţii prealabile Donald Trump dă dovadă de mai multă flexibilitate, probabil bine sfătuit de consilierii săi. Mai ales că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a declarat că scopul său este de a transforma Coreea de nord în cea mai mare putere nucleară din lume. S-ar putea ca noua atitudine americană să însemne încheierea unui capitol, cel al provocărilor şi al escaladei verbale.
Donald Trump a ameninţat de mai multe ori că va “distruge complet” Coreea de Nord, ceea ce nu l-a intimidat de loc pe Kim Jong-Un. Din tot acest schimb de fraze, de ameninţări şi chiar de insulte, care durează practic de un an, Donald Trump a avut de fapt de pierdut, la nivelul imaginii, precum şi imaginea diplomaţiei americane.
Iată mesajul direct transmis de Rex Tillerson nord-coreenilor, pe un ton cît se poate de uman şi de normal: "Haideţi să ne întîlnim, putem vorbi despre vreme dacă vreţi, sau putem discuta, dacă vă face plăcere, despre cum ar trebui să fie masa la care să ne aşezăm, rotundă sau pătrată. Dar cel puţin să ne vedem faţă în faţă şi apoi vom începe să stabilim o foaie de parcurs spre ceea ce ne interesează".
Rusia şi China au salutat declaraţiile demnitarului american. Mascova este chiar mai apreciativă decît Beijingul şi subliniază că gestul american este mult mai constructiv decît retorica de pînă acum bazată pe confruntare verbală. Tillerson mai aminteşte în context că îşi va continua eforturile diplomatice, dar că forţa militară a Americii se află în spatele diplomaţiei sale.