Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite invită la dialog Coreea de Nord

2015-02-23t121423z_1835443835_gm1eb2n1jp001_rtrmadp_3_korea-north_0.jpg

Kim Jong-Un exprimîndu-se în fata cadrelor armatei
Kim Jong-Un exprimîndu-se în fata cadrelor armatei
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/KCNA

Statele Unite sunt dispuse să înceapă negocieri cu Coreea de Nord fără a impune condiţii prealabile. Este o declaraţie făcută la Washington de şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, salutată în mai multe capitale. Schimbarea de strategie diplomatică a Statelor Unite nu înseamnă însă şi modificarea obiectivului urmărit, şi anume denuclearizarea Peninsulei coreene.

Americanii doresc de fapt un singur lucru, să convingă regimul de la Fenian să renunţe la arma nucleară. Lansînd propunerea de negocieri fără condiţii prealabile Donald Trump dă dovadă de mai multă flexibilitate, probabil bine sfătuit de consilierii săi. Mai ales că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a declarat că scopul său este de a transforma Coreea de nord în cea mai mare putere nucleară din lume. S-ar putea ca noua atitudine americană să însemne încheierea unui capitol, cel al provocărilor şi al escaladei verbale.

Donald Trump a ameninţat de mai multe ori că va “distruge complet” Coreea de Nord, ceea ce nu l-a intimidat de loc pe Kim Jong-Un. Din tot acest schimb de fraze, de ameninţări şi chiar de insulte, care durează practic de un an, Donald Trump a avut de fapt de pierdut, la nivelul imaginii, precum şi imaginea diplomaţiei americane.

Iată mesajul direct transmis de Rex Tillerson nord-coreenilor, pe un ton cît se poate de uman şi de normal: "Haideţi să ne întîlnim, putem vorbi despre vreme dacă vreţi, sau putem discuta, dacă vă face plăcere, despre cum ar trebui să fie masa la care să ne aşezăm, rotundă sau pătrată. Dar cel puţin să ne vedem faţă în faţă şi apoi vom începe să stabilim o foaie de parcurs spre ceea ce ne interesează".

Rusia şi China au salutat declaraţiile demnitarului american. Mascova este chiar mai apreciativă decît Beijingul şi subliniază că gestul american este mult mai constructiv decît retorica de pînă acum bazată pe confruntare verbală. Tillerson mai aminteşte în context că îşi va continua eforturile diplomatice, dar că forţa militară a Americii se află în spatele diplomaţiei sale.