Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Erdogan în rolul de apărător al musulmanilor

e6abf718bdff7e3778a970cc531bbb7409a66b95.jpg

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan pe data de 5 decembrie 2017 la Ankara criticînd decizia lui Donald Trump
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan pe data de 5 decembrie 2017 la Ankara criticînd decizia lui Donald Trump
Image source: 
cerdit foto: France24

Organizaţia Cooperării islamice, reunită mercuri 13 decembrie la cel mai înalt nivel la Istanbul, condamnă decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se poziţionează, în acest context, ca lider al cauzei palestiniene. El cere comunităţii internaţionale să recunoască Ierusalimul drept capitală a Palestinei.

La acest “summit” extraordinar au participat lideri şi reprezentanţi din 48 de ţări arabe, iar fastul cu care au fost primiţi spune multe despre rolul pe care vrea să-l joace Recep Tayyip Erdogan în regiune şi în lumea arabo-musulmană. Declaraţiile sale sunt, într-un fel, la fel de directe şi de lipsite de nuanţă ca şi cele ale omologului său american. El consideră că decizia lui Donald Trump nu face decît să recompenseze, citez, “actele de teroare” comise de Israel. Recep Tayyip Erdogan mai avertizează că “lumea va deveni un incendiu fără sfîrşit” dacă America îşi menţine ideea de a-şi transfera ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai multe aspecte ridică anumite semne de întrebare în acest context. In primul rînd faptul că unul dintre principalii aliaţi ai Alianţei Atlantice în regiune, Turcia, adoptă acest ton vehement faţă de Statele Unite. In al doilea rînd, ne putem întreba de ce Turcia, aliat al occidentalilor (cel puţin pe hîrtie) adoptă un ton mult mai indignat faţă de Donald Trump decît alte ţări musulmane?

Cotidianul Le Figaro are un răspuns la ambele întrebări. Tayyip Recep Erdogan încearcă să ocupe un spaţiu diplomatic gol lăsat de Statele Unite în regiune. Cum America şi-a pierdut, cel puţin pentru moment, statutul de mediator imparţial, preşedintele turc vrea să-şi consolideze statura internaţională. Activismul său din ultimul timp este de altfel pe măsura ambiţiei sale. El a avut numeroase convorbiri telefonice, de exemplu, cu Parisul, cu Londra, cu Berlinul, cu Moscova… Chiar şi cu papa de la Roma.

Stîngăciile diplomatice ale lui Donald Trump i-au deschis un larg bulevard lui Erdogan în regiune. El profită însă de această ocazie, scrie Le Figaro, şi pentru a-şi continua planul mai vechi de a lichida total statul laic, moştenit de la Atatürk, şi de a pune accentul pe identitatea musulmană a Turciei. In contextul lumii arabo-musulmane, Turcia încearcă şi să capitalizeze simpatia maselor, mai ales că Arabiei saudite i se reproşază acum că s-a apropiat prea mult de Israel şi că serveşte prea mult interesele americane.

Erdogan mai are de cîştigat în acest context şi pe plan intern. Cu cît se erijează mai mult în apărător al palestinienilor şi al tuturor arabilor oprimaţi, cu atît îşi "flatează" mai mult (citez tot din le Figaro) baza electorală.  

La toate acestea trebuie să mai adăugăm ceva: visul lui Erdogan este acela de a reînnoda cu gloria Imperiului Otoman. Ori, Ierusalimul poartă marca cîtorva secole de dominaţie turcă. Soliman Magnificul este cel care a ridicat zidurile din oraşul vechi, şi tot el a construit un sistem de conducte de apă care sunt încă vizibile. Turcia a investit de altfel mulţi bani în diverse proiecte palestiniene, şi anual în jur de 30 000 de turişti turci vizitează Ierusalimul. Istoria complicată a acestui oraş revine ca un bumerang spre cei care cred că lucrurile în regiune sunt simple sau definitive.