
Special Paris
Vladimir Putin anunţă indirect că pînă în 2024 va rămîne la putere
2014-12-04t100925z_1263886443_gm1eac41dxe01_rtrmadp_3_russia-putin-yugoslavia_1_0.jpg

Chiar şi cei mai vehemenţi detractori ai lui Putin sunt obligaţi să recunoască un lucru, şi anume că pe plan intern el dispune de o anumită popularitate. In vîrstă de 65 de ani, la putere de 17 ani, Putin are la activ o întreagă serie de eşecuri dar şi o întreagă serie de succese. In cazul său, însă, conceptele de “eşec” şi “succes” sunt relative, de fapt depinde din ce punct de vedere sunt văzute.
El se poate lăuda în orice caz că a readus Rusia în jocul geopolitic internaţional, chiar în prim-planul scenei politice planetare. Dacă ne gîndim la Orientul Apropiat, de exemplu, este limpede că nimic nu se va putea construi acolo, nicidecum pacea şi stabilitatea, fără contribuţia Rusiei.
In context de nou război rece cu occidentalii, Rusia rezistă în faţa sancţiunilor, şi nu încape îndoială că nici în Ucraina pacea şi stabilitatea nu pot reveni fără participarea Rusiei. Dacă facem o comparaţie cu situaţia în care se găsea armata rusă cînd a venit Putin la putere, în anul 2000, putem spune din nou că preşedintele rus a schimbat radical lucrurile. Fibra naţionalistă rusă a fost bine hrănită cu ideologia neo-imperială promovată de Putin şi o bună parte a populaţiei ruse şi-a regăsit un sentiment de mîndrie similar cu cel din epoca sovietică. Poate că ruşii au acest tip de reflex înscris în sînge: ei tolerează mai uşor lipsa de libertate în interior, controlul presei şi autoritarismul, decît eclipsarea Rusiei în afacerile internaţionale.
In cursul conferinţei de presă de joi Vladimir Putin a anunţat că se va prezenta la prezidenţialele din martie anul viitor în calitate de candidat independent, dar că speră să obţină sprijinul unor partide politice. Iată-i deci răsuflînd uşuraţi pe cei care s-au temut eventual că Putin se va retrage în casa sa de la ţară. Nu, el doreşte să rămînă la putere pînă în 2024 şi probabil că absolut nimic nu îi va sta în cale.
El îşi permite chiar să fie ironic cu opoziţia, şi să deplîngă într-un fel faptul că în Rusia nu există o opoziţie puternică. Agenţia France Presse reia următoarea frază din declaraţiile liderul de la Kremlin: “Consider că sistemele politice, ca şi cele economice, trebuie să fie concurenţiale, şi voi acţiona în aşa fel încît să favorizez acest lucru." Altfel spus Putin deplînge că în ţara sa vocea opoziţiei nu este mai puternică, acest lucru ar fi bun pentru vitalitatea democraţiei… numai că, lucrurile merg atît de bine, succesul lui Putin în toate domeniile este atît de mare încît, iată, nici o formaţiune nu devine credibilă şi nu atrage simpatia electoratului cu alte idei şi cu alte programe…
Putin adoptă aici o piruetă mediatică pe care o regăsim uneori şi în ţări unde democraţia este reală. Nu deplîngea Nicolas Sarkozy, de exemplu, cînd a devenit preşedinte, slăbiciunea Partidului Socialist Francez, şi nu spunea el că pentru democraţie este întotdeauna bine ca să existe o opoziţie puternică? Spunînd ceea ce spune, Vladimir Putin îşi dă aere de mare democrat… El se mai bazează însă şi pe sondajele care îl dau cîştigător cu 75 la sută din intenţiile de vot, cu mult înaintea unor personaje precum liderul comunist Ghenadi Ziuganov sau naţionalistul Vladimir Jirinovski.
Cotidianul Le Monde consideră că Putin se află de fapt într-o campanie electorală permanentă, obiectivul lui numărul unu fiind acela de a rămîne la putere. Chiar şi stabilirea datei alegerilor, 18 martie 2018, are o semnificaţie electorală, pentru că este aniversarea anexării Crimeii. Le Monde mai scoate din arhive o frază pronunţată de Putin în 1998, cînd în Germania cancelarul de atunci Helmut Kohl a fost înfrînt de Gerhard Schröder.
Iată ce spunea Vladimir Putin atunci: "Orice popor, chiar şi cel mai stabil dintre popoare cum este cel german, oboseşte cînd este condus de unul şi acelaşi lider timp de 16 ani, chiar şi cînd liderul este un om puternic precum Kohl, el ar fi trebuit să înţeleagă de mult acest lucru." Frumoasă frază, nimic de spus. Rămîne de văzut acum cînd vor obosi ruşii, după 24 de ani de domnie a lui Putin sau poate înainte?