Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Montpellier și Exeter lideri la jumătatea sezonului regulat

montpellier_oyonnax.jpg

Montpellier 38 Oyonnax 17
Montpellier, echipa miliardarului Mohed Altrad, e pentru prima oară campioană de toamnă în Franța
Image source: 
Icon Sport

Montpellier Herault și Exeter Chiefs sunt pe primul loc în campionatele Franței - Top 14 și Angliei - Aviva Premiership la jumătatea sezonului regulat. În cea de-a treia mare competiție europeană Guinness Pro 14, Glasgow Warriors au suferit prima înfrângere în acest sezon.

Echipa al cărei proprietar este magnatul din construcții de origine beduină, Mohed Altrad, ocupă pentru prima oară din istoria sa poziția de lider al turului sezonului regulat după victoria în fața lui Lyon cu 38 - 17, marcând șase eseuri printre care un hat-trick al aripii Timoci Nagusa, fostul polițist fijian.

Montpellier a profitat de înfrângerea foștilor lideri, La Rochelle, 19 - 29 în fața lui Bordeaux Begles unde a evoluat pe post de pilier dreapta modoveanul Vadim Cobîlaș.

Racing 92 Paris a inaugurat noul stadion U Arena cu teren sintetic cu o victorie la limită, 23 - 19, în fața lui Stade Toulousain, în timp ce Castres (cu pilierul Tudor Stroe evoluând în partea a doua a meciului) a obținut a șasea victorie consecutivă în campionat, 28 - 6 în fața lui Stade Francais.

Toulon a trecut de lanterna roșie Oyonnax (cu flankerul Valentin Ursache penalizat cu un cartonaș galben) cu 49 - 25, în timp ce Pau a învins in extremis, 22 - 21, pe campioana Montpellier.

În derby-ul subsolului clasamentului Agen a obținut o prețioasă victorie, 27 - 13, în fața lui Brive.

După 13 runde Montpellier e pe primul loc cu 42 de puncte urmată de La Rochelle cu 39, Castres 38, Racing 92 37, Toulon 36, Toulouse, Lyon și Bordeaux câte 33, Pau 31, Clermont 30, Stade Francais 22, Agen 18, Brive 15 și Oyonnax 11.

Tăvălugul Exeter  

În Anglia campionii Exeter Chiefs și-au continuat marșul triumfal cu o nouă victorie cu bonus, de data aceasta în deplasare, în fața lui Northampton, 35 - 14. 

Northampton 14 Exeter 35Will Chudley marchează primul eseu al campionilor la Northampton (foto: Paul Harding/PA)

Derby-ul dintre cele două echipe care au dominat rugby-ul de club în Anglia în ultimele două decenii a revenit lui Saracens, învingători în deplasare, 29 - 17, în fața lui Leicester Tigers. Campionii Europei pun capăt unei serii negre de șapte înfrângeri ocnsecutive în trei competiții în timp ce Leicester sunt la a cincea înfrângere consecutivă.

În revenire de formă, Wasps au pus capăt seriei de șase victorii consecutive ale lui Gloucester, învingând cu 49 - 24 și obținând și bonusul ofensiv.

O victorie cu bonus ofensiv a obținut și Sale (fără pilierul Alex Țăruș în lot), 32 - 9 în fața lui Bath, în timp ce Newcastle Falcons a trecut la limită, 11 - 10, de Harlequins.

Worcester Warriors a obținut o victorie crucială, 23 - 8 în fața codașei London Irish, de care s-a distanțat acum la 10 puncte pe penultima poziție.

În clasament după 11 runde pe primul loc se află Exeter cu 45 de puncte, urmați de Saracens 35, Wasps 34, Gloucester 33, Bath 30, Leicester, Newcastle și Sale cu 28, Harlequins 25, Northampton 22, Worcester 18 și London Irish 8.

Glasgow - prima înfrângere

În liga celto-italiano-sud-africană, Guinness Pro 14 a fost rund derby-urilor locale în care s-a înregistrat o mare surpriză: în derby-ul scoțian Edinburgh, care a avut un jucător eliminat în minutul 6 a reușit să treacă de Glasgow Warriors cu 18 - 17 printr-un eseu marcat în penultimul minut de joc, adminstrând liderului grupei A prima înfrângere din acest campionat după 10 victorii consecutive.

Edinburgh 18 Glasgow 17Edinburgh (jucând aproape tot meciul în 14) a învins pe Glasgow cu 18 - 17 (foto: www.pro14rugby.org)

Derby-ul italian a revenit lui Benetton Treviso care a învins pe Zebre cu 27 - 14, în timp e unul dintre derby-urile irlandeze s-a încheiat cu victoria netă, 44 - 16, a lui Connacht în fața lui Ulster.

Marți au loc cele două derby-uri galeze: Llanelli Scarlets - Swansea Ospreys și Newport Gwent Dragons - Cardiff Blues și marele derby irlandez Munster - Leinster, în timp ce derby-ul sud-african dintre Southern Kings și Toyota Cheetahs este programat pentru 13 ianuarie.