Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate noul antrenor Jacques Brunel salva echipa de rugby a Franței?

brunel.jpg

Jacques Brunel
Jacques Brunel a fost antrenor secund al echipei Franței între 2001 și 2007
Image source: 
http://www.ffr.fr/

Federația Franceză de Rugby (FFR) a anunțat în mod oficial numirea lui Jacques Brunel în funcția de antrenor al echipei naționale. Brunel l-a înlocuit pe Guy Noves demis pentru rezultatele mediocre obținute în cei doi ani de mandat.

Președintele FFR, Bernard Laporte, a anunțat schimbarea care era așteptată de toată lumea, referindu-se la bilanțul predecesorului lui Brunel cu mai puțin de doi ani până la Cupa Mondială din Japonia.

"Mi-ar fi plăcut să dureze până în Japonia cu Guy și echipa sa dar la un moment dat trebuia făcut ceva, nu puteam să rămânem așa și atunci ne-am asumat responsabilitatea și pentru el și pentru noi, dar nu mai puteam continua așa", a spus Laporte.

Sub conducerea lui Noves XV-le Cocoșului Galic a jucat în doi ani 21 de meciuri, câștigând doar șapte, terminând unul la egalitate și pierzând 13, un bilanț care a împins Franța pe locul 9 în clasamentul World Rugby.

Laporte și-a exprimat încrederea în Brunel și nu a ascuns situația gravă și criza de încredere în care acesta preia echipa națională.

"Una dintre prioritățile noastre este să adunăm lumea în jurul acestui XV al Franței. Dacă azi nu creăm o veritabilă unitate în jurul Albaștrilor o să ne izbim de zid", a mai spus președintele FFR.

Brunel, în vârstă de 63 de ani, este actualmente antrenorul lui Bordeaux Begles (unde evoluează și pilierul moldovean Vadim Cobîlaș), o echipă de mijlocul clasamentului în TOP 14, prima ligă a Franței.

El are însă un palmares prestigios de antrenor, câștigând cu Perpignan (cu taloneurul Marius Tincu în echipă) titlul de campion al Franței în 2009 și Challenge Cup (competiția europeană numărul doi) cu Colomiers în 1998 și Pau în 2000.

Criză de timp

Deși ca jucător a evoluat pe post de fundaș el a deținut funcția de antrenor al înaintării în echipa Franței cu care a câștigat de patru ori Turneul celor Șase Națiuni între 2001 și 2007, între care de două ori Marele Șlem, iar în 2003 și 2007 a fost semifinalist al Cupei Mondiale. În această perioadă el a fost secundul lui Laporte.Echipa Franței în Turneul celor Șase NațiuniXV-le Cocoșului Galic va debuta pe 3 februarie în noua ediție a Turneului celor Șase Națiuni

Înainte să fie antrenor la Bordeaux Brunel a antrenat din 2011 timp de cinci ani echipa Italiei cu care, deși nu a obținut decât 11 victorii față de 39 de înfrângeri, a reușit să învingă Franța și Irlanda.

Franța a obținut recent dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2023, echipele sale de club obțin regulat succese în cupele europene, iar rugby-ul francez are reputația de a fi cel mai bogat din lume.

Și atunci cum se explică rezultatele slabe din ultimii cel puțin șase ani ai echipei naționale? 

O explicație are fi că bogăția cluburilor a atras o multitudine de jucători de valoare din toate continentele și a redus șansele jucătorilor autohtoni de a se afirma, un exemplu fiind criza de mijlocași la deschidere de valoare.

Echipa Franței avea o reputație de joc cu panaș, dar sub ultimii doi antrenori, Noves și Philippe Saint Andre, francezii au adoptat un stil de joc bazat pe un pachet uriaș de înaintași, în care imaginația din trecut aproape că a dispărut cu desăvârșire.

Misiunea lui Brunel este cu atât mai dificilă cu cât timpul este extrem de scurt. Franța debutează în Turneul celor Șase Națiuni, pe care nu l-a mai câștiat din 2010, pe 3 februarie în fața Irlandei, echipă clasată pe locul 3 în clasamentul mondial.

Obiectivul principal rămâne însă Cupa Mondială din Japonia din 2019 și Brunel nu va putea invoca criza de timp în cazul unui nou rezultat slab în fața ultra-exigentului și impacientului președinte al FFR.