Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Rochelle, Exeter, Glasgow, Scarlets - lideri în rugby-ul european

larochelle_agen.jpg

La Rochelle 47 Agen 6
La Rochelle a preluat din nou conducerea clasamentului în Franța
Image source: 
AFP

La Rochelle a revenit în fruntea clasamentului în TOP 14 - prima ligă a Franței, în timp ce Exeter în Aviva Premiership - Anglia, Glasgow Warriors și Llanelli Scarlets - Guinness Pro 14 și-au menținut pozițiil de lideri în marile ligi europene de rugby în ultima rundă a anului 2017. 

Revelația ultimelor două sezoane în TOP 14, La Rochelle, a obținut o victorie confortabilă în fața penultimei clasate, Agen, cu 47 - 6, marcând nu mai pușin de șapte eseuri.

Atlanticii au profitat de înfrângerea netă, 10 - 29, a fostului lider Montpellier la Brive care astfel urcă de pe penultimul loc, în timp ce Racing 92 Paris a obținut o victorie muncită, 16 - 12 în deplasare în fața lanternei roșii, Oyonnax (cu linia a II-a Valentin Ursache în teren).

Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat de pe banca de rezerve) a obținut a șaptea victorie consecutivă învingând în deplasare cu 31 - 27 campioana Clermont Auvergne care conducea la un moment dat cu 27 - 10. 

Derby-ul roș-negrilor, Toulouse - Toulon s-a încheiat cu scorul de 18 - 13, în timp ce Stade Francais a obținut o victorie prețioasă, 22 - 12 în fața lui Bordeaux Begles, iar Lyon a învins pe Pau cu 35 - 23 punând capăt unei serii de șapte înfrângeri cosecutive.

După 14 runde disputate, La Rochelle e pe primul loc cu 44 de puncte urmată de Montpellier și Castres cu 42, Racing 92 41, Toulon, Toulouse și Lyon cu câte 37.

Exeter domină net

Campionii en titre Exeter Chiefs au obținut o victorie scontată cu bonus ofensiv, 30 - 6, în fața lui Leicester Tigers și și-au păstrat un avans substanțial în clasament

Saracens 46 Worcester Warriors 31Nick Isiekwe prinde balonul la o margine a Saracens aproape de terenul de țintă al lui Worcester (foto: Daniel NECHITA)

Urmăritorii liderului au obținut de asemenea victorii cu bonus: Saracens au trecut de Worcester cu 46 - 31, Wasps au învins în deplasare pe Bath cu 31 - 26, în timp ce Gloucester a dispus de Sale Sharks cu 20 - 16.

Harlequins au învins pe stadionul Twickenham din Londra cu 50 - 21 pe Northampton Saints, în primul meci din Aviva Premiership televizat în direct pe un canal terestru în Anglia.

London Irish au pierdut din nou pe teren propriu, 15 - 20 cu Newcastle Falcons, și rămân țintuiți pe ultima poziție a clasamentului.

După 12 runde Exeter se află pe primul loc cu 50 de puncte, urmați de Saracens 40, Wasps 39, Gloucester 37, Newcastle și Bath cu câte 32.

Derby-uri regionale

În Guinness Pro 14 a fost a doua rundă consecutivă a derby-urilor regionale: Glasgow Warriors s-au revanșat în derby-ul scoțian în fața lui Edinburgh, 17 - 0, după înfrângerea de săptămâna trecută, în timp ce Benetton a îninvs cu 20 - 16 pe Zebre, obținând astfel dubla în derby-ul italian.

Glasgow 17 Edinburgh 0Glasgow Warriors s-au revanșat în derby-ul scoțian împotriva lui Edinburgh

În primul derby galez al rundei Llanelli Scarlets au învins cu greu în deplasare pe Cardiff cu 14 - 11. Al doilea derby dintre Newport Gwent Dragons și Swansea Ospreys s-a încheiat cu victoria oaspeților, 22 - 9.

Derby-urile irlandeze desfășurate pe 1 ianuarie au fost aprig disputate: Leinster a trecut cu greu de Connacht  cu 21 - 18, iar Ulster a învins pe Munster cu 24 - 17, după ce oaspeții au condus cu 17 - 0 până în minutul 57. 

Atunci nord-irlandezii au marcat primul lor eseu și imediat după aceea arbitrul a arătat catonașul roșu unui jucător de la Munster, iar Ulster a mai marcat trei eseuri până la sfârșitul meciului obținând și bonusul ofensiv.

Derby-urile sud-africane dintre Toyota Cheetahs și Southern Kings au loc în cele două săptămâni din ianuarie când sunt programate ultimele două runde din grupele preliminare ale cupelor europene.

În Grupa A conduc detașat Glasgow Warriors cu 53 de puncte urmați de Munster cu 38 și Cheetahs cu 29 în timp ce în grupa B pe primul loc se află Scarlets cu 48, urmați de Leinster cu 46 și Ulster cu 41.