Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Wasps 15 Saracens 38 în derby-ul campionatului Angliei la rugby

mike_rhodes.jpg

Mike Rhodes cu balonul în mân
Flankerul Mike Rhodes de la Saracens (cu balonul în mână) a fost omul meciului cu Wasps
Image source: 
Daniel NECHITA

Saracens au învins pe Wasps și s-au apropiat de liderul Exeter în campionatul de rugby al Angliei, în timp ce în campionatul Franței runda a aparținut coadașelor, iar în liga celto-italo-sud-africană liderii își continuă marșul victorios.

Situate pe locurile 3 și respectiv 2 în Aviva Premiership, Wasps și Saracens s-au întâlnit pe Arena Ricoh din Coventry care are o reputație de fief al Viespilor.

Dar campionii Europei, după o perioadă de eclipsă când au pierdut șapte meciuri consecutiv în trei competiții, au beneficiat de revenirea după accidentare a doi jucători de clasă mondială, Billy Vunipola - numărul 8 și Mara Itoje linia a doua, în timp ce Wasps au o infirmerie plină de accidentați.

Saracens au dominat chiar din start și după 30 de minute marcaseră deja trei eseuri și conduceau cu 18 - 3. Dar două acte de indisciplină la interval de un minut au însemnat cartonașe galbene pentru flankerul Schalk Burger și mijlocașul la deschidere Owen Farrell, ceea ce le-a permis gazdelor să revină pe tabela de marcaj la 15 - 18 la pauză.

În primele șapte minute ale celei de-a doua părți Saracens au jucat în 13, dar s-au apărat magistral și odată reveniți la paritate au înclinat balanța decisiv în favoarea lor, marcând alte două eseuri. Scor final Wasps 15 Saracens 38.

Victoria Saracens a fost combinată cu înfrângerea lui Exeter, 20 - 28 la Newcastle, prima după o serie de șapte victorii consecutive în Aviva Premiership ale campionilor, ceea ce le-a înjumătățit avansul în frunte de la 10 la cinci puncte.

Newcastle 28 Exeter 20

Aripa Sinoti Sinoti dela Newcastle a marcat un eseu suberb în meciul cu Exeter (foto: Getty Images)

Două dintre meciuri au avut un deznodământ dramatic: Sale Sharks 30 Harlequins 29 și Northampton Saints 22 Gloucester 19, ambele câștigate în ultimele minute de joc.

În primul meci Harlequins conduceau cu 29 - 20 cu 10 minute înainte de final, dar rămași în 14 după eliminarea pilierului Joe Marler, londonezii au încasat un eseu transformat, iar în minutul 76 mijlocașul la grămadă Faf de Klerk le-a adus victoria din lovitură de pedeapsă, nu înainte ca arbitrul să anuleze un eseu pentru Harlequins după reluarea fazei pe video.

Northampton Saints au pus capăt unei serii negre de opt înfrângeri consecutive în campionat, învingând revelația acestei ediții a Aviva Premiership, Gloucester, printr-un eseu transformat în ultimele minute de joc.

Și Leicester Tigers au oprit o serie de patru înfrângeri consecutive în campionat, învingând cu 19 - 15 fără să convingă pe ultima clasată London Irish.

În sfârșit, Bath a reînnodat șirul victoriilor cu un impresionant 46 - 25 în deplasare în fața lui Worcester Warriors.

După 13 runde pe primul loc se află Exeter Chiefs cu 50 de puncte urmați de Saracens cu 45, Wasps 39, Gloucester 38, Bath 37 și Newcastle 36.

Runda codașelor  

În Top 14 performera etapei a fost lanterna roșie, Oyonnax (cu flankerul Valentin Ursache în echipă) care a terminat la egalitate, 38 - 38, cu liderul La Rochelle, după ce Atlanticii conduceau cu 38 - 28 până în penultimul minut de joc.

Oyonnax 38 La Rochelle 38Oyonnax a reușit să smulgă un egal liderului La Rochelle

Clasată pe penultimul loc, SU Agen a învins categoric, 30 - 3, pe Castres, punând capăt unei serii de șapte victorii consecutive a adversarilor lor.

Antepenultima clasată, Brive, a depășit pe Toulon tot d o maniră dramatică, printr-un eseu transformat în ultima acțiune a meciului, scor final 13 - 12.

Racing 92 Paris a întrecut la scor, 58 - 6, pe campionii en titre ai Franței, Clermont Auvergne, în lotul cărora accidentările au făcut ravagii.  

Montpellier a profitat de semi-eșecul lui La Rochelle și după victoria, 28 - 16, în fața lui Stade Francais a revenit în fruntea clasamentului.

Bordeaux Begles (cu pilierul Vadim Cobîlaș în echipă) a învins pe Lyon cu 19 - 10, iar Pau a depășit pe Stade Toulousain cu 11 - 10.

După 15 runde pe primul loc se află Montpellier cu 47 de puncte, urmați de La Rochelle și Racing 92 Paris cu câte 46, Castres 42, Toulon și Toulouse cu câte 38.

Favoriții irlandezi revin

În Guinness Pro 14 favoriții Leinster și Munster au înregistrat victorii categorice în derby-urile irlandeze: Leinster (care pare acum cea mai în formă echipă din Europa) a învins pe Ulster cu 38 - 7, în timp ce Munster a trecut de Connacht cu 39 - 13.

Leinster 38 Ulster 7Revelația sezonului: tânărul fundaș al lui Leinster, Jordan Larmour (foto: https://www.pro14rugby.org)

Și liderii celor două grupe, Glasgow Warriors și Llanelli Scarlets au obținut victorii cu bonus ofensiv: scoțienii au învins cu 40 - 20 în deplasare pe Zebre din Italia, în timp ce Llanelli au depășit în derby-ul galez pe Newport Gwent Dragons cu 47 - 13.

Swansea Ospreys au obținut o victorie dramatică, 29 - 28 în celălalt derby galez, în timp ce Edinburgh au învins pe sud-africanii Soutehrn Kings cu 37 - 7, iar Benetton Treviso au depășit cealaltă echipă sud-africană, Toyota Chetahs cu 27 - 21.

După 13 runde în grupa A pe primul loc se află Glasgow Warriors cu 58 de puncte urmați de Munster cu 43 și Cheetahs cu 30, iar în grupa B în frunte sunt Llanelli Scarlets cu 53, urmați de Leinster cu 51 și Ulster cu 40.

Cele trei mari ligi se întrerup acum, pentru că în următoarele două săptămâni au loc ultimele două runde din grupele preliminare în competițiile europene, Cupa Campionilor și Challenge Cup.