Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord va participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud

kim_principal.jpg

Sursa imaginii: 
www.rfi.fr

Coreea de Nord va trimite o delegaţie la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă în Coreea de Sud şi vor fi angajate contacte între militari, au convenit cele două ţări în cadrul unei întâlniri excepţionale marţi, în urma tensiunilor provocate de ambiţiile nucleare ale Phenianului, relatează AFP.

”Partea nord-coreeană va trimite o delegaţie a Comitetului Olimpic Naţional, atleţi, majorete, un grup de artişti, o echipă de demonstraţie de taekwondo şi un serviciu de presă”, au anunţat cele două ţări într-un comunicat comun, la finalul primei întâlniri după mai bine de doi ani.

JO de la Pyeongchang au loc de la 9 la 25 februarie în Coreea de Sud.

Seulul şi Phenianul au convenit, de asemenea, ”să reducă tensiunea militară actuală şi să poarte discuţii militare asupra acestei probleme”.

Cele două tabere au decis să restabilească o legătură telefonică militară care a fost întreruptă în februarie 2016, cu scopul de a îmbunătăţi comunicarea între armatele acestor două ţări care, teoretic, se află în război.

Discuţiile au avut loc la Panmunjom, un sat de frontieră în care s-a semnat armistiţiul în 1953, în zona demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula.

Delegaţia nord-coreeană a traversat pe jos linia de demarcaţie pentru a se duce la Casa Păcii, locul întâlnirii, de partea sud-coreeană, la câţiva metri de locul pe unde a dezertat un transfug, în urmă cu două luni, sub o ploaie de gloanţe.

Ministrul sud-coreean al Unificării Cho Myoung-gyon şi reprezentantul delegaţiei nord-coreene Ri Son-gwon au dat mâna înainte de a intra în clădire şi, din nou, la masa negocierilor.

Seulul a profitat de întâlnire pentru a cere să se organizeze, în paralel cu JO, o reuniune a familiilor despărţite de Război (1950-1953), una dintre moştenirile cele mai dureroase ale conflictului. Coreea de Sud a îndemnat, de asemenea, la negocieri între Crucile Roşii din cele două ţări.

Negocierile au loc după ce Kim a întins o mână, de Anul Nou. Săptămâna trecută, telefonul roşu dintre cei doi vecini a fost restabilit după doi ani de tăcere.

Urmează să se stabilească dacă reprezentanţii celor două ţări vor intra împreună la ceremoniile de deschidere şi de închidere, ca la Sydney în 2000, la Atena, în 2004 şi la Torino în 2006.