Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anglia și Irlanda - marile favorite în Turneul celor Șase Națiuni 2018

irlanda_anglia.jpg

Irlanda 13 Anglia 9
În Turneul din 2017 Irlanda a învins Anglia cu 13 - 9, privându-i pe englezi de Marele Șlem
Image source: 
http://www.skysports.com

Turneul celor Șase Națiuni debutează sâmbătă având ca favorite aceleași echipe care au dominat ediția de anul trecut: Anglia și Irlanda. Învingătoarea de anul acesta ar putea fi determinată de meciul direct dintre cele două echipe

Anglia (locul 2 în clasamentul World Rugby) este dată favorita numărul 1 la cota pariurilor. Echipa antrenată de Eddie Jones a câștigat 22 din cele 23 de meciuri disputate în 2016 și 2017, de când australianul a preluat conducerea tehnică a echipei trandafirului.

Singura înfrângere a englezilor a fost anul trecut, în Turneul celor Șase Națiuni, 9 - 13 la Dublin în fața Irlandei (3), antrenată de neo-zeelandezul Joe Schmidt ceea ce i-a privat de un al doilea Mare Șlem consecutiv. 

Anul acesta meciul direct dintre cele două echipe se va juca la Londra pe Twickenham pe 17 martie (ziua Sfântului Patrick, patronul Irlandei) în ultima rundă, iar comentatorii prevăd chiar o finală pentru Marele Șlem între două echipe care au acumulat patru victorii.

Anul acesta Scoția (5, poziția cea mai înaltă din istorie în clasamentul World Rugby) va încerca să confirme rugby-ul ofensiv arătat în toamnă de XV-le antrenat de Gregor Townsend și care adus o victorie la scor împotriva Australiei și o înfrângere la limită în fața Noii Zeelande.

Țara Galilor (7), antrenată de neo-zeelandezul Warren Gatland, se va baza pe Llanelli Scarlets care a 10 jucători în echipa de start, dar lotul său este slăbit de numeroase accidentări.

Franța (9) are un nou antrenor, Jacques Brunel, și multe noutăți între care tânărul mijlocaș la deschidere Mathieu Jalibert (19 ani) și va încerca să șteargă dezamăgirilor anului precedent care s-a încheiat cu concedierea antrenorului Guy Noves.

În sfârșit Italia (14, un loc deasupra României) antrenată de irlandezul Connor O'Shea, se va lupta ca de obicei pentru evitarea ultimului loc sau măcar pentru obținerea unei victorii în cinci meciuri.

În ultima vreme s-a vorbit de introducerea retrogradării și promovării în Turneul celor Șase Națiuni având în vedere progresele fărcute de Georgia (12) și în mai mică măsură de România (15). 

Dar competiția cu cel mai mare număr mediu de spectatori pe plan mondial, 72000 în 2016, față de NFL (fotbal american SUA) 64800, Cupa Mondială de fotbal 53000, Cupa Mondială de rugby 51000 și Euro 2012 (fotbal) 46000, este un argument pe care oponenții inovației îl invocă.

Runda întâi se desfășoară după programul: 

Sâmbătă 3 februarie: Țara Galilor - Scoția (16:15 ora României) - Cardiff, Franța - Irlanda (18:45) - Paris

Duminică 4 februarie: Italia - Anglia (17:00) - Roma