Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Horia Colibășanu, pregătiri pentru Himalaya: Am biletul de avion pentru primăvara asta

horia.jpg

Foto: Horia Colibășanu. http://horiacolibasanu.com/ro/blog/

Alpinistul Horia Colibășanu este gata pentru o nouă provocare în Himalaya. Va pleca peste 2 luni și își dorește foarte tare să realizeze “o premieră” acolo. Simte că este la apogeul carierei și abia așteaptă să obțină permisul pentru o nouă ascensiune.

O premieră ar fi echivalentul unui record olimpic sau mondial. Normal că mi-l doresc spune la RFI alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă.

Horia Colibășanu vine luni la București, pentru proiecția unui film special la cinema Elvira Popescu. Este proiecția ascensiunii sale  pe Everest, realizată anul trecut, fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

Pentru performanța sa a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național “Steaua României”, în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție acordată de Președintele Românie.

Locurile s-au epuizat rapid, la fel s-a întâmplat la Timișoara.

Andreea Orosz a stat de vorbă cu Horia Colibășanu despre planurile sale de viitor.

Pentru început însă, l-a întrebat ce se întâmplă astăzi la cinema Elvira Popescu.

Horia Colibășanu: (AUDIO)Horia Colibășanu a reușit anul tecut să ajungă pe Everest (8.848 de metri) , fără oxigen suplimentar și fără șerpași. O performanță pentru care a fost răsplătit cu Ordinul Național “Steaua României”, în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție acordată de Președintele Românie

O distincție oferită “în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.

Acum Horia Colibășanu se pregătește pentru o nouă incursiune în Himalaya.

“Plec în Himalaya peste două luni. Încă nu știm exact ce vom face. Vrem să abordăm o rută nouă, dar nu avem permise încă pentru ea. Agenția noastră din Kathmandu, din Nepal, negociază acum la Ministerul Turismului și sper să aflu și eu cât mai repede unde mă pot duce. Dar în mod sigur am biletul de avion pentru Himalaya pentru primăvara aceasta…

Voi merge din nou cu Peter Hámor, partenerul meu obișnuit de expediție, cu care am făcut treabă destul de bine până acum.

…Avem câteva proiecte, unele dintre ele neterminate din 2015-2016. Și probabil că vom vrea să realizăm una dintre acestea. Nu aș vrea să vorbesc mai mult înainte de a avea un permis de ascensiune în mână, care e cel mai important lucru.

Noi ne-am pregătit fizic și tehnic pentru oricare…sunt cam trei rute pe care le vizăm. Nu avem o obsesie pentru premiere, numai că  în România nu a făcut nimeni niciodată o premieră în Himalaya.

Și să faci treaba asta e echivalentul unui record olimpic sau record mondial. Eu cred că orice sportiv își dorește undeva, măcar spre sfârșitul carierei, să ajungă la o performanță de genul acesta.

Să fiu cinstit, da, și eu îmi doresc asta. Nu știu dacă o vom realiza foarte repede, dar mi-o doresc mai mult decât să colectez vârfuri, să urc un alt optmiar pe care încă nu l-am urcat.

Cred că undeva spre sfârșitul carierei pot să urc și acești munți care mi-au mai rămas. Și aș vrea să folosesc acest moment pe care eu îl percep de maxim să realizez o performanță, o performanță pentru România până la urmă” spune la RFI alpinistul român.