Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Spania - România, decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială

romania_fercu.jpg

Stejarii au învins Germania cu 85 - 6
Stejarii au prima șansă de calificare în caz că nu pierd meciul cu Spania
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României - Stejarii - întâlnește duminică Spania - Los Leones - la Madrid, într-un meci care va decide în mare măsură echipa calificată direct din grupa europeană la Cupa Mondială din Japonia din 2019. 

Antrenorul Lynn Howells a păstrat în mare același lot de jucători ca la meciul de sâmbăta trecută împotriva Germaniei (scor 85 - 6).

1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Andrei Ursache (Caracassonne), 4. Johan Van Heerden (Baia Mare), 5. Marius Antonescu (Colomiers), 6. Valentin Ursache (Oyonnax), 7. Mihai Macovei (Colomiers) - căpitan, 8. Stelian Burcea (CSM), 9. Florin Surugiu (Steaua), 10. Florin Vlaicu (Steaua), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Sione Fakaosilea (Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM), 14. Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)

Rezerve: 16. Marian Cărățână (Timișoara Saracens), 17. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 18. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 19. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 20. Andrei Gorcioaia (Massy), 21. Valentin Calafeteanu (CSM), 22. Ionuț Dumitru (Steaua), 23.Jack Umaga (Timișoara Saracens)

România are un avans de trei puncte față de Spania după cinci runde în clasamentul grupei europene din care mai fac parte Rusia, Germania și Belgia. Câștigătoarea grupei se califică în grupa A, alături de Irlanda, Scoția, Japonia și învingătoarea dublei manșe de baraj, Samoa - Canada.

Având în vedere că Stejarii au ultimele două meciuri cu Rusia și Belgia acasă, iar Spania joacă cu Germania acasă și Belgia în deplasare, ambele echipe scontând pe victorii cu bonus în fiecare din cele două meciuri și 10 puncte în clasament, importanța acestui meci devine crucială.

O victorie sau un egal al Stejarilor le-ar oferi practic calificarea, pe când Spania trebuie să câștige și să împiedice România să obțină bonusul defensiv acordat înfrângerii la mai puțin de opt puncte.

În cazul egalității de puncte în clasament la sfârșitul celor opt runde, intră în funcțiune criteriul scorul cumulat al celor două partide dintre cele două echipe.

Apropiere valorică

Stejarii au câștigat anul trecut partida tur disputată la Iași cu 13 - 3, deci Leones are trebui să învingă la o diferență de cel puțin 11 puncte pentru a fi siguri de calificare în caz de egalitate de puncte în clasament, căci următoarele criterii sunt diferența dintre punctele marcate și cele primite și numărul de eseuri marcate, unde Stejarii au un avans net la momentul actual.

Rusia 13 Spania 20Spania a urcat pe locul 19 în clasamentul World Rugby după victoria împotriva Rusiei la Krasnodar (Foto: Rugby Rusia)

Palmaresul arată un avantaj covârșitor al României în 60 de ani: 33 de victorii, față de numai două ale Spaniei, dintre care cea mai recentă în 2012, 13 - 12 la Madrid.

Stejarii ocupă locul 15 în clasamentul World Rugby, în timp ce Leones ocupă locul 19, unde au urcat în urma victoriei de sâmbăta trecută, 20 - 13 în deplasare în fața Rusiei. 

Fostul antrenor al echipei României din perioada 2004 - 2011, Robert Antonin, consideră că Stejarii au în continuare prima șansă dar apropierea valorică dintre cele două echipe nu reprezintă neapărat un progres al spaniolilor.

"Ameliorarea prin scădere s-a făcut deja. Cea prin urcare e mai dificilă. Acum 25 de ani ar fi fost de crezut că România merita mai mult decât Italia locul în Turneul celor Șase Națiuni. Azi e puțin diferit. Dimpotrivă, un element care trebuie luat în considerare este faptul că în lotul Spaniei sunt numeoși jucători care evoluează în străniătate, mai ales în Franța", a spus la RFI tehnicianul francez.

Robert Antonin remarcă jocul în mișcare al spaniolilor, dar crede că Stejarii trebuie să se bazeze pe un joc de cucerire a balonlui pe înaintare, remarcând însă și progresele în exploatarea baloanelor de către liniile dinapoi, cum s-a întâmplat în meciul cu Germania.

Partida Spania - România începe duminică la 13:45 (ora României și a Republicii Moldova) și poate fi urmărit în directul pe site-ul Rugby Europe.