Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Fercu va juca meciul cu numărul 100 în naționala de rugby

fercu100.jpg

Cătălin Fercu
În meciul împotriva Spaniei Cătălin Fercu va îmbrăca tricoul naționalei pentru a 100-a oară
Image source: 
www.frr.ro

Cătălin Fercu va deveni duminică al doilea jucător român care depășește 100 de meciuri pentru echipa națională de rugby a României, Stejarii. El este cel mai prolific marcator de eseuri pentru Stejari și unul dintre cei mai prolifici internaționali în activitate de pe planetă. 

Fercu va juca în meciul de duminică de la Madrid împotriva Spaniei - crucial pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia - pe post de fundaș, unde a evoluat de cele mai multe ori pentru Stejari, restul selecțiilor fiind pe post de aripă.

El a debutat în echipa Stejarilor la 19 ani, pe 19 noiembrie 2005 împotriva Canadei la București, contribuind la victoria echipei României, 22 - 20, marcând un eseu.

În cele 99 de meciuri internaționale disputate până acum, Fercu, azi în vârstă de 31 de ani, a marcat 32 de eseuri - număr record pentru un Stejar - și a transformat o sungură lovitură de pedeapsă, în total 163 de puncte.

Cu cele 32 de eseuri marcate, Fercu este pe locul al doilea printre internaționalii aflați încă în activitate, la egalitate cu australianul Israel Folau și cu galezul George North, fiind depășit doar de neo-zeelandezul Julian Savea, cu 46 de eseuri marcate.

Jucătorul român cu cele mai multe selecții pentru echipa națională este Florin Vlaicu, cu 107 selecții, el fiind și cel mai prolific marcator internațional de puncte în activitate din lume, cu 870.  

Episodul Saracens

Fercu joacă actualmente sub culorile campionilor României, Timișoara Saracens, în trecut evoluând și la Steaua. În perioada octombrie 2014 - ianuarie 2016 Fercu a făcut parte din lotul celebrei echipe Saracens din Londra. 

Fercu a marcat 32 de eseuri pentru Stejari (foto: Daniel NECHITA)

Deși a evoluat într-un singur meci în prima ligă a Angliei (Aviva Premiership) împotriva Harlequins pe 29 martie 2015, pe stadionul Wembley în prezența a 84000 de spectatori (la acea dată record mondial de asistență pentru un meci între echpe de club), Fercu a contribuit la câștigarea de către Saracens în acel sezon a Cupei Anglo Galeze și a Ligii Aviva A (campionatul se tineret rezerve). 

Saracens au câștigat Aviva Premiership în 2015 și 2016 și Cupa Campionilor Europeni în 2016 - în perioada în care Fercu a făcut parte din lotul echipei numărul unu a Europei, trebuind să facă față unei concurențe fromidabile pentru un loc în echipă. 

El este prototipul jucătorului modern "back three" - fundaș și cele două aripi - cu o viteză debordantă, cu unghiuri de alergare penetrante, sigur sub baloane înalte și foarte bun la placaj.

Fercu este unul dintre foarte puținii jucători români de pe liniile dinapoi (și singurul la ora actuală) care a jucat la cel mai înalt nivel în rugby-ul european. 

El a jucat cu Stejarii la Cupa Mondială din Franța din 2007 și în Anglia 2015. Teama de a zbura cu avionul l-a privat de participarea la Cupa Mondială din Noua Zeelandă din 2011