Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România pierde cu Spania - calificarea directă e improbabilă

screenshot_2018-02-18_12.59.37.png

Spania 22 România 10
Spania a obținut o victorie istorică împotriva României și are prima șansă de calificare
Sursa imaginii: 
Telekom TV

Echipa de rugby a României a pierdut meciul cu Spania la Madrid, 10 - 22 și a pierdut practic șansa calificării idrecte la Cupa Mondială din Japonia din 2019.

Spaniolii, cu 21 de puncte față de 20 ale românilor după șase runde, mai au practic nevoie de nouă puncte - două victorii, una singură cu bonus ofensiv - în ultimele două meciuri cu Germania și Belgia, echipele de pe ultimele două locuri în grupa europeană de calificare, în timp ce Stejarii mai au două meciuri acasă cu Rusia și Belgia.

Chiar în caz de victorii cu bonus ale românilor în ambele meciuri, spaniolii au prima șansă de a se clasa pe primul loc grație și scorului superior agregat din cele două meciuri directe (25 - 23) și a se califica direct în grupa A a turneului final alături de Irlanda, Scoția, Japonia și câștigătoarea play-off-ului cu Samoa.

Dacă Stejarii se clasează pe locul al doilea în grupa europeană, ei vor trebui să joace un meci cu Portugalia și în caz de victorie o dublă manșă cu Samoa, pentru calificare.

În caz de înfrângere cu Samoa mai există șansa recalificărilor intercontinentale, alături de Canada, campioana Asiei și echipa clasată pe locul al doilea în campionatul Africii.

România, care s-a calificat la precedentele opt Cupe Mondiale, față de Spania o singură dată (1999), a mai trecut prin faza recalificărilor în 2010, când din grupa europeană s-au calificat direct Georgia și Rusia. Atunci România a învins în finala intercontinentală Uruguay-ul, 21 - 21 la Montevideo și 39 - 12 la București. 

Înfrângere cu Germania

Meciul de la Madrid a fost dominat de la un capăt la altul de spanioli, care au avut avantaj net teritorial și de posesie a balonului.

Los Leones au profitat de cartonașul galben luat de aripa Fonovai Tangimana pentru un placaj înalt și în perioada de superioritate de 10 minute au marcat ambele eseuri ale lor din acest meci, dând dovadă de o mult mai bună mânuire a balonului. 

Eseul Stejarilor prin Paula Kinikinilau în finalul meciului nu a avut niciun efect în lupta pentru calificare directă.

Stejarii au fost în incapacitate să-și fructifice presupusa superioritate pe înaintare și atacurile lor au fost sufocate de rapiditatea apărării în linie a spaniolilor.

Acum se vede cât a contat înfrângerea istorică a Stejarilor, 38 - 41 în fața Germaniei din februarie 2017. Cu o victorie în acel meci, România ar fi avut azi 24 de puncte față de 21 ale spaniolilor și ar fi avut prima șansă de calificare directă.

Următorul meci al Stejarilor este cel cu Rusia pe 3 martie la Cluj, în care România are nevoie de un singur punct pentru a-și asigura locul al doilea și continuarea pe drumul calificării.