Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: România vrea victoria împotriva Rusiei în drum spre calificare

dsc_5729.jpg

Yuri Kușnariov și Stelian Burcea
Căpitanii celor două echipe, Yuri Kușnariov și Stelian Burcea, într-un peisaj de iarnă
Image source: 
Petru Clej

Echipa de rugby a României, Stejarii, întâlnește sâmbătă Rusia - Urșii - într-un meci de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia din 2019. O victorie va asigura continuarea drumului Stejarilor pe calea calificării. Meciul are loc la Cluj pe o vreme de iarnă.

O victorie în meciul cu Rusia va asigura locul doi în grupa europeană care permite continuarea luptei pentru calificare, ce-i drept pe o cale mult mai lungă decât locul întâi în grupa de calificare europeană.

Acest loc întâi a devenit acum improbabil, după înfrângerea din 18 februarie, 10 - 22, împotriva Spaniei la Madrid, care îi plasează pe spanioli în poziție de favoriți pentru calificarea directă la Cupa Mondială.

Înfrângerea cu Spania l-a preocupat pe antrenorul principal al Stejarilor Lynn Howells care consideră meciul cu Rusia o ocazie de răscumpărare pentru jucătorii săi.

"Este important să ne întoarcem din nou la victorii, dar după meciul cu Spania este important modul de abordare. Noi n-am jucat în meciul cu Spania și trebuie să le arătăm tuturor că suntem o echipă bună", a spus antrenorul Howells răspunzând unei întrebări a RFI.

"Rezultatul o să vină de la sine, dar nu mă preocupă câte puncte are Rusia, pe mine mă interesează ce face România", a adăugat Howells.

"Cred că aspectul principal va fi atitudinea și cu siguranță asta doresc să se vadă în jocul nostru de mâine. Cred că este important ca noi să avem o performanță bună în jocul nostru și de aici va veni și rezultatul la sfârșitul meciului", a declarat la RFI căpitanul echipei României, numărul 8, Stelian Burcea.

Revenirea la victorie

Înfrângerea din meciul cu Spania i-a preocupat pe jucători, care au luat măsuri în vederea meciului cu Rusia.

Lynn Howells și Stelian BurceaLynn Howells și Stelian Burcea spun că lecția meciului cu Spania a fost învățată

"Am discutat despre acest meci, am pus toate lucrurile în ordine, am avut antrenament foarte bune săptămâna aceasta și de aceea cred că tot ce am făcut la antrenamente vom duce cu noi în meciul de mâine", a adăugat Burcea.

Cât despre Rusia, ea a pierdut practic orice șansă de a continua drumul spre calificare așa cum a făcut la ultimele două Cupe Mondiale din 2011 și 2015 și recenta înfrângere pe teren propriu în fața Spaniei, prima după 16 ani, a dus la numirea unui nou antrenor, irlandezul Mark McDermott.

Cum se face că Rusia are două foarte bune echipe de club, Enisei STM și Krasnîi Yar dar o echipă națională care nu se ridică la același nivel?

"E o întrebare foarte bună în legătură cu cele două echipe din Krasnoyarsk și abilitatea lor de a se califica pentru competițiile europene. Din punctul de vedere al jucătorilor care au dreptul să joace pentru Rusia este o experiență superbă, are ne permite să reducem handicapul față de Georgia, România și iată acum Spania. Dar în rugby-ul profesionist de club ai și jucători care nu sunt eligibili pentru echipa națională și acest lucru se reflectă în nivelul acestei naționale", a declarat McDermott răspunzând unei întrebări de la RFI.

Condiții bune de joc?

În cele două echipe din Krasnoyarsk evoluează numeroși jucători din Georgia, Moldova, Fiji, Tonga și Letonia.

Terenul înzăpezit pe Cluj ArenaMai mulți voluntari lucrează la deszăpezirea terenului de pe Cluj Aren

Antrenorul Lynn Howells a anunțat următorul lot pentru meciul cu Rusia: 

1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4.Johan Van Heerden (CSM), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6.Vlad Nistor (Albi), 7. Andrei Gorcioaia (Massy), 8. Stelian Burcea (CSM) (Căpitan), 9. Valentin Calafeteanu (CSM), 10.Jack Umaga (Timișoara Saracens), 11. Ionuț Dumitru (Steaua), 12.Sione Fakaosilea (Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM), 14.Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens) 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)

Rezerve: 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 18. Constantin Pristaviță (Baia Mare), 19. Marius Antonescu (Colomiers), 20. Kuselo Moyake (Steaua), 21. Florin Surugiu (Steaua), 22. Florin Vlaicu (Steaua), 23. Stephen Shennan  (Timișoara Saracens)

Lotul Rusiei pentru meciul cu România

România și Rusia s-au întâlnit de 21 de ori din 1994, 14 meciuri revenind Stejarilor, șase Urșilor, un meci terminându-se la egalitate. Românii au marcat 520 de puncte în aceste meciuri față de 294 ale rușilor, marcând 58 de eseuri, 37 de transformări și 52 de lovituri de pedeapsă.
 
Anul trecut România a câștigat la Soci cu 30 - 10, iar acum doi ani Stejarii au termina învingători cu 30 - 0 în fața Urșilor, 
 
Vineri la ora prânzului terenul de pe stadionul Cluj Arena era acoperit cu zăpadă și mai mulți voluntari, printre care jucătorii echipei U Cluj lucrau la deszăpezire.
 
Gazonul e acoperit cu folie de plastic, iar terenul este încălzit pe dedesubt, astfel încât organizatorii sunt încrezători ca sâmbătă la ora 16 meciul se va putea juca în bune condiții.  
Ascultați reportajul realizat pe Cluj Arena de Petru CLEJ
833