
Sport
Stejarii continuă cursa calificării după victoria împotriva Rusiei
default.png

Victoria Stejarilor le asigură locul 2 în grupa europeană, dar Spania care are ultimele două meciuri cu Germania și Belgia are cele mai mari șanse la locul întâi și calificare directă la RWC 2019 lăsând României un parcurs lung și întortocheat pentru calificare.
Românii au dominat meciul cu Rusia, atât în termeni de posesie a balonului cât și de teritoriu, dar au ratat numeroase ocazii între care una în superioritate numerică 3 - 1 înainte de pauză și una 4 - 1 după pauză.
Stejarii au deschis scorul relativ repede din eseu de penalizare în urma unor obstrucții repetate ale rușilor în apropiea liniei lor de but, dar Urșii au arătat că au venit din taigaua siberiană să-și vândă scump pielea și au reușit să preia conducerea prin eseul marcat de centrul Dmitrii Gherasimov după un maul de margine și apoi dintr-o lovitură de pedeapsă prin căpitanul lor, elegantul mijlocaș la deschidere Yuri Kușnariov.
Mijlocașul la grămadă Valentin Calafetanu a stabilit scorul la pauză, 10 - 8 printr-o lovitură de pedeapsă, lăsând meciul pe muchie de cuțit.
Stejarii au continuat să domine în partea a doua și aripa Stephen Shennan a finalizat în sfârșit prin eseu un atac rapid de pe stânga pe dreapta.
Atacurile au continuat, dar la o neînțelegere pe liniile dinapoi fundașul Ramil Gaisin a interceptat balonul și după o cursă de 50 de metri s-a oprit în but, tot el transformând eseul și aducând scorul la 15 - 15.
Finalul de meci a însemnat și cea mai bună perioadă de joc a Stejarilor care au mai marcat două eseuri, al treilea prin centrul Paula Kinikinilau, practic o copie la indigou a eseului lui Shennan, după o excelentă pasă plutită a fundașului Cătălin Fercu, iar al patrulea a survenit după o serie de margini la cinci metri de linia de țintă a Urșilor, maul-ul de margine fiind finalizat în but de taloneurul Eugen Căpățână. Scor final România 25 Rusia 15.
Howells nemulțumit
"Nu sunt mulțumit. Nu am jucat foarte bine. Cel mai important lucru întotdeauna în rugby-ul internațional este să câștigi și cred că noi am câștigat convingător, m-am uitat deja la statistici și noi am avut probabil ci 50% mai mult posesia balonului decât ei", a declarat la RFI antrenorul principal al României, Lynn Howells.
"Am avut destule opțiuni să jucăm mai bine decât am făcut-o. Jucătorii sunt conștienți după meciul pierdut cu Spania că trebuie să ne refacem și să ne întoarcem acolo unde eram în 2017", a adăugat el.
Lynn Howells spune că Spania mai are două meciuri pe care trebuie să le câștige pentru a se califica direct și că în sport se pot întâmpla lucruri ciudate, dar adaugă că Stejarii sunt pregătiți să ia calea mai lungă a calificării, care implică un meci cu Portugalia probabil pe 28 aprilie și în caz de victorie o dublă manșă, acasă și în deplasare, cu Samoa în luna iunie.
Un drum lung și solicitant care îi va pune într-o dilemă pe jucătorii care evoluează în străinătate, precum flankerul Andrei Gorcioaia de la Massy, din liga a doua a Franței.
"Să zicem că o să pună complicații suplimentare, dar noi suntem români, ne acceptăm statutul de internațional, sunt mândru de aceasta și putem să lăsăm două, trei, patru, cinci săptămâni la o parte clubul și să ducem România la Cupa Mondială, este mult mai important decât cluburile noastre în acest moment", a declarat la RFI flankerul Gorcioaia.
Rusia eliminată
Cât despre Rusia, ea este eliminată din faza grupelor pentru prima oară în ultimii 12 ani. Bazată pe cele două cluburi din Krasnoyarsk, Enisei STM și Krasnîi Yar, ambele participante în Challenge Cup, competiția europeană numărul 2, naționala nu se ridică la nivelul acestora. De ce?
"Lipsa valorii în adâncime. Ați pomenit de cele două echipe care joacă în Europa. Jumătate din jucătorii celor două echipe sunt străini care nu au drept de joc pentru naționala Rusiei. Iar acele posturi trebuie acoperite", a declarat la RFI antrenorul ad-interim al Urșilor, irlandezul Mark McDermott.
Căpitanul rușilor, care este și recordmanul de selecții și de puncte marcate, Yuri Kușnariov, spune că un campionat intern cu numai două echipe competitive nu este benefic echipei naționale.
"Dacă joci doar un meci dificil pe lună, nu este suficient pentru dezvoltarea rugby-ului nostru, nu te ajută să devii un jucător mai bun și să fii competitiv pe plan internațional. În primul rând trebuie să ne gândim la rugby-ul nostru de club, să ne îmbunătățim standardele și să implicăm mai multe cluburi, șase - șapte, nu știu exact", a declarat la RFI Kușnariov.
România are în clasament 24 de puncte din șapte partide în timp ce Spania are 21 de puncte din șase meciuri și are nevoie de victorii fără punct bonus în meciul cu Germania acasă și Belgia în deplasare pentru a se clasa pe primul loc.
Acum, Stejarii revin la București unde-și vor continua pregătirile pentru ultimul meci din grupa de calificare, cu Belgia, care se desfășoară sâmbătă 10 martie, de la ora 13, la Buzău.