Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România - Belgia, ultimul meci al Stejarilor din grupa europeană

romania_belgia.jpg

România - Belgia
Stejarii joacă la Buzău ultimul meci în grupa de calificare europeană pentru Cupa Mondială
Image source: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României joacă sâmbătă la Buzău împotriva Belgiei ultimul meci în grupa europeană de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia din 2019 (RWC 2019). Chiar în caz de victorie Stejarii nu au prima șansă de calificare directă.

 

În XV-le de start antrenorul Lynn Howells a operat patru schimbări față de meciul cu Rusia de sâmbăta trecută de la Cluj. Flankerul Kuselo Moyake îl înlocuiește pe Vlad Nistor și tânărul de 20 de ani Marius Simionescu va juca pe aripa dreaptă în locul lui Fonovai Tangimana, ambele schimbări din cauza accidentărilor.

În linia întâi au loc două schimbări față de meciul cu Rusia: Ionel Badiu începe meciul la pilier stânga, iar taloneurii fac rocadă, cu Eugen Căpățână începând titular, în timp ce colegul său de club de la Timișoara Saracens, Andrei Rădoi, va figura pe banca de rezerve.

De notat și debutul în primii 23 a flankerului Răzvan Ilișescu, care joacă la Blagnac, în liga a treia a Franței. 

1. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (CSM), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Andrei Gorcioaia (Massy), 7. Kuselo Moyake (Steaua), 8.Stelian Burcea (CSM) - căpitan,  9. Valentin Calafeteanu (CSM), 10. Jack Umaga (Timișoara Saracens), 11. Ionuț Dumitru (Steaua), 12. Sione Fakaosilea (Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM), 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)

 

Rezerve: 16. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 17. Constantin Pristaviță (Baia Mare), 18. Alexandru Gordaș (Steaua), 19. Adrian Motoc (Racing 92), 20. Răzvan Ilișescu (Blagnac), 21. Florin Surugiu (Steaua), 22. Robert Neagu (Steaua), 23. Florin Vlaicu (Steaua).

Echipele României și Belgiei s-au întâlnit de șase ori în ultimii 60 de ani, de fiecare dată victoria revenind Stejarilor, în cel mai recent meci disputat pe 11 martie 2017 la Bruxelles scorul fiind de 33 - 17 în fața oaspeților.

Spania favorită

În caz de victorie cu punct bonus Stejarii ar încheia cele opt meciuri ale grupei de calificare cu 29 de puncte. Spania, care are 21 de puncte, joacă împotriva Germaniei acasă, al cărei lot național este în continuare boicotat pe motive financiare de jucătorii echipei campioane Heidelberger RK.

În caz de victorie cu Germania (fără bonus), Spania ar cumula 25 de puncte înaintea ultimului meci cu Belgia în deplasare și o victorie (tot fără bonus) în acel meci le-ar fi suficientă Leilor pentru calificarea directă, chiar la punctaj egal - 29 - cu Stejarii, în virtutea scorului cumulat din cele două partide directe, 25 - 23.

Belgia are însă tot interesul să opună o rezistență cât mai dârză în meciul din 18 martie cu Spania, deoarece are 7 puncte în clasament, față de cele 8 ale Germaniei, cele două echipe luptând pentru evitarea retrogradării din Rugby Europe International Champonship sau Six Nations B.

Stejarii au învins Belgia la Bruxelles pe 11 martie cu 33 - 17 (foto: Daniel NECHITA) 

Comentatorii acordă însă prima șansă de calificare directă Spaniei, dar Stejarii au asigurat locul 2 și ca atare continuarea drumului către RWC 2019.

În acest caz ar urma un singur meci de baraj cu câștigătoara ligii a doua europene, Portugalia, în România probabil pe 28 aprilie. În caz de victorie în acel meci, Stejarii ar urma să întâlnească într-o dublă manșă play-off Samoa, acasă și în deplasare, în luna iunie.

Învingătoarea dublei manșe se califică pentru RWC 2019, în timp ce învinsa va participa în turneul intercontinental de recalificare în Franța în noiembrie alături de Canada, o echipă din Asia (probabil Hong Kong sau Coreea de Sud) și una din Africa (probabil Zimbabwe sau Kenya), turneu care va desemna a 20-a și ultima echipă calificată pentru RWC 2019. 

Meciul împoriva Belgiei se desfășoară sâmbătă pe stadionul Municipal din Buzău, cu începere de la ora 13.