Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RWC 2019: România învinge Belgia în ultimul meci al grupei europene

dsc_6055.jpg

România 62 Belgia 12
Stejarii au marcat nouă eseuri în meciul cu Belgia
Sursa imaginii: 
Petru Clej

România a terminat meciurile din grupa europeană de calificare la Cupa Mondială de rugby din Japonia din 2019 printr-o victorie cu 62 - 12 împotriva Belgiei la Buzău. Spania, care joacă duminică cu Germania, are în continuare prima șansă de calificare directă.

Stejarii a dominat cu o autoritate o echipă a Belgiei lipsită de numeroși titulari, aparent menajați pentru meciul de sâmbătă cu Spania de Bruxelles.

Dominarea Stejarilor a fost foarte accentuată pe înaintare, într-atât de mult încât arbitrul a acordat nu mai puțin de trei eseuri de penalizare și două cartonașe galbene belgienilor pentru antijoc repetat pe pachetul de înauntași în apropierea liniei lor de țintă.

Celalalte eseuri ale Stejarilor au fost marcate de flankerul Kuselo Moyake (două), mijlocașul la deschidere Jack Umaga, numărul 8 Stelian Burcea, aripa Ionuț Dumitru și pilierul Ionel Badiu, în timp ce mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu a transforat două eseuri și o penalitate, iar fundașul Cătălin Fercu și centrul Florin Vlaicu au transformat câte un eseu.

Belgienii au marcat două eseuri prin cemtrul Benjamin Cocu și aripa Eric Murvin, al doilea eseu fiind transformat de aripa Antoinea Vassart.

Demisia conducerii

La sfârșitul meciului, întreaga conducere tehnică a echipei României, antrenorul principal Lynn Howells, antrenorul care pregateste liniile dinapoi Rob Moffat și cel al pachetului de înaintare, Massimo Cuttitta, a demisionat.

Lynn Howells (stânga) și Rob Moffat

Lynn Howells și Rob Moffat și-au anunțat demisia la sfârșitul meciului cu Belgia

Nu a fost o decizie ușor de luat. Ultimii cinci ani au fost foarte frumoși, au fost ani în care am trăit o frumoasă aventură sportivă alături de un colectiv frumos. Mi-a facut plăcere să lucrez și să coordonez un colectiv care și-a dorit întotdeauna victoria și care a fost de fiecare dată dedicat obiectivului propus. Doresc echipei mult succes, o creștere în continuare a jocului și evoluții cât mai bune”, a spus antrenorul demisionar.

Galezul Howells în vârstă de 67 de ani a preluat conducerea tehnică a Stejarilor în 2012 și în această perioadă echipa României a jucat 70 de meciuri, dintre care a câștigat 48, a pierdut 21 și a terminat la egalitate unul.

Surse apropiate de FRR au declarat la RFI că sunt șanse ca Lynn Howells să asigure interimatul funcției pentru meciul cu Georgia din Rugby Europe International Championships. 

Spania favorită

România și-a încheiat meciurile din grupa de calificare cu 29 de puncte în clasament, însă Spania, care are 21 de puncte, joacă împotriva Germaniei acasă, al cărei lot național este în continuare boicotat pe motive financiare de jucătorii echipei campioane Heidelberger RK.

Stejarii la sfârșitul meciului cu BelgiaStejarii au câștigat șase partide și au pierdut două în grupa de calificare europeană

În caz de victorie cu Germania (fără bonus), Spania ar cumula 25 de puncte înaintea ultimului meci cu Belgia în deplasare și o victorie (tot fără bonus) în acel meci le-ar fi suficientă Leilor pentru calificarea directă, chiar la punctaj egal - 29 - cu Stejarii, în virtutea scorului cumulat din cele două partide directe, 25 - 23.

Belgia are însă tot interesul să opună o rezistență cât mai dârză în meciul din 18 martie cu Spania, deoarece are 7 puncte în clasament, față de cele 8 ale Germaniei, cele două echipe luptând pentru evitarea retrogradării din Rugby Europe International Champonship sau Six Nations B.

Comentatorii acordă însă prima șansă de calificare directă Spaniei, dar Stejarii au asigurat locul 2 și ca atare continuarea drumului către RWC 2019.

În acest caz ar urma un singur meci de baraj cu câștigătoara ligii a doua europene, Portugalia, în România probabil pe 28 aprilie. În caz de victorie în acel meci, Stejarii ar urma să întâlnească într-o dublă manșă play-off Samoa, acasă și în deplasare, în luna iunie.

Învingătoarea dublei manșe se califică pentru RWC 2019, în timp ce învinsa va participa în turneul intercontinental de recalificare în Franța în noiembrie alături de Canada, o echipă din Asia (probabil Hong Kong sau Coreea de Sud) și una din Africa (probabil Zimbabwe sau Kenya), turneu care va desemna a 20-a și ultima echipă calificată pentru RWC 2019. 

Refulare a resentimentelor

La sfârșitul meciului câțiva Stejari au făcut declarații la RFI:

Valentin Popârlan Valentin Popârlan câștigă o margine în meciul cu Belgia

"Acest meci a fost o refulare a tuturor resentimentelor pe care le-am adunat, o eliberare și acum putem și acum putem să privim detașat meciul cu Georgia din 18 martie", a declarat linia a II-a, Valentin Popârlan.

"A fost bine, am jucat 15 minute, ușor, ușor din ce în ce mai multe minute în fiecare meci. Belgienii au fost cam nepregătiți, dar ne-au surprins cu jocul lor în viteză, au vrut să joace toate baloanele", a declarat tânărul din linia a doua, Adrian Motoc.

"Am muncit din greu ca să joc în echipa României. Am venit aici în 2014 și m-am bucurat de șederea mea în România și pentru mine este într-adevăr o mare onoare să reprezint România", a declarat flankerul de origine sud africană, Kuselo Moyake.

"Eu nu sunt de mult aici, jocul practicat aici e puțin diferit de cele practicat în Franța, mai mult fizic și-mi place a acest joc", a declarat flankerul Răzvan Ilișescu, debutant la Stejari în meciul de la Buzău, care evoluează la Blagnac, liga a treia a Franței.

România întâlnește Georgia la Tbilisi, duminică 18 martie, la 14 ora României.