Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turneul celor Şase Naţiuni: Franţa învinge Anglia

rugby3.jpg

Image source: 
RFI/Pierre René-Worms

Echipa de rugby a Franţei a învins, sâmbătă, XV englez în cadrul unei meci disputat pe Stade de France şi contând pentru Turneul celor Şase Naţiuni. Victoria cu 22-16 a cocoşilor galici în faţa a peste 78.000 de spectatori le asigură de asemenea irlandezilor primul loc al prestigioasei competiţii.

Victoria Franţei de sâmbătă este de bun augur. E vorba de al doilea succes în această ediţie a Turneului celor Şase Naţiuni după cel din faţa Italiei.

Dacă prima repriză a acestui "crunch" (porecla dată meciurilor Franţa-Anglia) a fost mai greoaie pentru cocoşii galici (9-9 la pauză), XV francez revine din vestiare cu o netă dorinţă de a învinge Anglia. Eseul de penalitate acordat Franţei în minutul 49 (după un placaj periculos a fundaşului Anthony Watson asupra aripii Benjamin Fall) a fost probabil momentul de răscruce al partidei. Apoi, forţa de caracter a jucătorilor albaştri şi apărarea lor îndârjită (şi de netrecut) a cântărit şi ea mult în această a doua parte a meciului. Chiar dacă ultimele 2-3 minute ale partidei au fost dramatice (din cauza unei erori de degajare a mijlocaşului de deschidere Lionel Beauxis), elevii lui Jacques Brunel îşi menţin avantajul până la fluierul final. "Va trebui să ne luaţi în serios de acum încolo" avea să declare selecţionerul francez după terminarea meciului.

Prin această victorie de prestigiu, nesperată dar binemeritată - "Un bine nebun realizat de o echipă eroică" scrie L'Equipe în această dimineaţă în timp ce situl Rugbyrama salută o "apărare magistrală" a cocoşilor galici  -  Franţa privează Anglia de o "finală" cu Irlanda pe 17 martie (irlandezii fiind déjà asiguraţi de câştigarea acestei ediţii a Turneului). Mai rămâne acum ca francezii să-şi confirme forma în faţa galezilor, sâmbăta viitoare, pentru a continua pe o notă optimistă campania de pregătire în vederea viitoare Cupe mondiale de rugby de anul viitor din Japonia.