Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Georgia - România la Tbilisi, un meci al orgoliului și tradiției

stejarii_belgia.jpg

Stejarii după meciul cu Belgia din 10 martie
Stejarii întâlnesc Georgia într-un meci fără miză pentru calificarea la Cupa Mondială
Image source: 
www.frr.ro

Georgia întâlnește România duminică la Tbilisi în ultimul meci contând pentru Rugby Europe International Championship. Lelos sunt calificați de drept la Cupa Mondială din 2019, în timp ce Stejarii au șanse reduse de calificare directă.

Pentru meciul derby cu Georgia, antrenorul demisionar Lynn Howells a anunțat următorul lot:

1. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (CSM), 5.Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Dumani Mtya (Baia Mare), 7. Moyake Kuselo (Steaua), 8. Stelian Burcea (CSM) - căpitan, 9. Florin Surugiu (Steaua), 10. Jack Umaga (Timișoara Saracens), 11. Ionuț Dumitru (Steaua), 12. Florin Vlaicu (Steaua) 13. Paula Kinikinilau (CSM), 14. Fonovai Tangimana  (Timișoara Saracens) 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)

Rezerve: 16. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 17. Mihaiță Lazăr (Castres), 18. Constantin Pristaviță (Baia Mare), 19. Adrian Motoc (Racing 92), 20.Răzvan Ilișescu (Blagnac), 21. Valentin Calafeteanu (CSM),22. Sione Fakaosilea (Baia Mare), 23. Marius Simionescu (Timișoara Saracens).

Față de meciul cu Belgia din 10 martie de la Buzău, scor 62 - 12, Howells a efectuat patru schimbări, cea mai semnificativă fiind debutul la 33 de ani al lui Mtya Dumani pe post de flanker pe partea închisă, devenit eligibil după trei ani jucați în România, care se alătură compatriotului său sud-african de pe partea deschisă, Moyake Kuselo. 

Mijlocașii la grămadă fac rocadă, cu Florin Surugiu titular și Valentin Calafeteanu pe banca de rezerve, în timp ce Florin Vlaicu trece pe post de centru interior în locul lui Sione Fakaosilea, care rămâne pe banca de rezerve, ambele schimbări reflectând situația din finalul meciului cu Belgia.

În sfârșit, refăcut după accidentarea din meciul cu Rusia de pe 3 martie, Fonovai Tangimana își reia locul pe aripa dreaptă în locul tânărului său coleg de echipă de la Timișoara, Marius Simionescu, care trece pe banca de rezerve.

Cupa Antim Ivireanul

Echipa Georgiei a dus toate cu toate vedetele sale, cu o înaintare formidabilă bazată în special pe jucători care evoluează în prima ligă a Franței.

Lotul Georgiei pentru meciul cu România

Acesta este al 22-lea meci dintre România și Georgia, 11 dintre ele revenind Lelos, nouă Stejarilor și unul terminându-se la egalitate. 

Stejarii au câștigat anul trecut a București cu 8 - 7, prima victorie după 2010, dar ultima lor victorie în Georgia a fost în 2003.

Lelos au un avantaj de cinci puncte în clasamentul Rugby Europe International Championship, ceea ce înseamnă că numai o victorie cu bonus poate da Stejarilor victoria în clasamentul final.

Echipa victorioasă va câștiga trofeul transmisibil anual Antim Ivireanul, după numele teologului româno-georgian care a trăit în secolele XVII - XVIII.

Cupa Mondială

Georgia este calificată la Cupa Mondială din Japonia în virtutea clasării pe locul 3 în grupă la precedenta Cupă Mondială din Anglia din 2015, așa încât acest meci nu contează pentru calificări. 

La aceeași oră de începere a meciului, 14 la București se desfășoară ultimele două meciuri din grupa de calificare europeană, Belgia - Spania și Germania - Rusia.

România și-a terminat meciurile și are 29 de puncte, iar Spania are 26, ceea ce înseamnă că spaniolii au nevoie de victorie la orice scor pentru a se califica direct pentru Japonia.

În caz că se clasează pe locul 2 în grupa europeană după spanioli, Stejarii vor juca cu Portugalia pe teren propriu pe 28 aprilie, iar în caz de victorie vor disputa o dublă manșă, acasă și în deplasare, cu Samoa, învingătoarea calificându-se la Cupa Mondială, iar învinsa mergând la turneul de recalificare din noiembrie din Franța, cu Canada, o echipă din Asia și una din Africa, pentru ultimul loc calificativ.