Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Irlanda câștigă Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni

stockdale.jpg

Jacob Stockdale marchează al doilea său eseu
Jacob Stockdale marchează al doilea său eseu, al șaptelea în acest turneu - record
Sursa imaginii: 
Getty Images

Irlanda a învins Anglia la Londra cu 24 - 15 și a câștigat Turneul celor Șase Națiuni la rugby cu Mare Șlem - victorii în toate cele cinci meciuri în această ediție. Scoția a învins Italia la Roma cu 29 - 27, iar Țara Galilor a dispus de Franța cu 14 - 13.

Câștigătoare virtuală a turneului încă din penultima rundă, Irlanda a venit decisă pe pe stadionul Twickenham să câștige al treilea Mare Șlem din istorie după 1948 și 2009, chiar de ziua Sfântului Patrick - patronul Irlandei. 

Irlandezii au dominat tactic acest meci, în special la capitolul disciplină, dovedindu-se de departe cea mai bună echipă anul acesta. 

Pe o vreme de iarnă - frig și ninsoare - irlandezii au marcat trei eseuri, două prin aripa Jacob Stockdale (care a stabilit un nou record de eseuri marcate într-o ediție - șapte) și numărul 8 CJ Stander, Jonny Sexton, Joey Carberry și Conor Murray adăugând puncte din lovituri de picior. 

Anglia, aflată la cea de de-a treia înfrângere consecutivă, a marcat trei eseuri prin aripa Elliot Daly (două) și unul prin cealaltă aripă Jonny May și termină pe penultimul loc în clasament.

Scoția a învins Italia la Roma într-un meci în care italienii au condus timp de peste 70 de minute și păreau să fi obținut prima victorie în acest turneu când conduceau cu 27 - 26 cu un minut înainte final, dar scoțienii au transformat o lovitură de pedeapsă și au câștigat in extremis.

În ultimul meci Țara Galilor a dispus de Franța la Cardiff cu 14 - 13 după un meci dominat categoric dar steril de francezi.

În clasamentul final Irlanda are 23 de puncte, Țara Galilor 15, Scoția 13, Franța 11, Anglia 10, Italia 1.