Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România se califică la Cupa Mondială de rugby cu ajutorul Belgiei

screenshot_2018-03-18_13.29.56.png

Georgia 25 România 16
România a pierdut meciul cu Georgia dar s-a calificat pentru a noua oară la Cupa Mondială
Sursa imaginii: 
Rugby Europe TV

România s-a calificat la Cupa Mondială de rugby pentru a noua oară consecutiv, cu ajutorul unei neașteptate victorii a Belgiei împotriva Spaniei în ultima runda a grupei europene. Stejarii au pierdut la Tbilisi în fața Georgiei într-un meci care nu a contat pentru calificare. 

Stejarii termină în frunte grupa de calificare europeană cu 29 de puncte, față de cele 26 ale Spaniei, care s-ar fi calificat în cazul unei victorii în fața Belgiei, care era lanterna roșie a competiției până la acest meci.

Dar Belgia a învins cu 18 - 10 la Bruxelles într-un meci arbitrat de românul Vlad Iordăchescu, care a părăsit terenul confruntat de furia jucătorilor spanioli și imediat contestat de presa din Spania.

Federația Spaniolă de Rugby și-a cerut scuze pentru acțiunile unora dintre jucătorii săi după meci, dar a adăugat că a înaintat un protest la Rugby Europe (organizatorii turneului) și World Rugby (organizatorii Cupei Mondiale) împotriva arbitrului Iordăchescu.

Furie spaniolă

"Nu vreau să cred că a fost un aranjament ca să fim eliminați", a spus căpitanul echpei Spaniei, Jaime Nava, care a sugerat că echipa sa "a fost eliminată de factori externi", într-un interviu cu Radio Marca.

"Când ni s-au repartizat arbitri români, am fost șocați. Dar acesta este rugby-ul, valorile sunt asumate", a mai spus el.

"În vestiar suntem la pământ, prăbușiți. În mod sigur, rugby-ul a pierdut azi", a mai declarat Nava.

Vlad Iordăchescu a arbitrat meciul Belgia - SpaniaArbitrajul lui Vlad Iordăchescu i-a înfuriat pe spanioli (Getty Imagies)

"Deși înțelegem că este un subiect supus unei emoții intense, ar fi nepotrivit să comentăm asupra prestației arbitrilor înainte ca obișnuita analiză să fie efectuată. Aceasta e o procedură uzuală care are loc după fiecare meci", a precizat Rugby Europe într-un comunicat.

În acest fel, Stejarii se califică pentru Japonia, unde vor face parte din grupa A, alături de Irlanda, Scoția, Japonia și învingătoarea din dubla manșă de baraj dintre Samoa și învingătoarea din meciul Spania - Portugalia.

Ei vor avea onoarea să întâlnească țara gazdă în meciul inaugural al turneului, ce se va disputa pe 25 septembrie 2019, pe Tokyo Stadium, de la 12:45 ora României.

Echipă fără conducere

Cât despre meciul cu Georgia, câștigat de gazde cu 25 - 16 în fața a peste 50000 de spectatori, el nu a contat pentru grupa europeană, Lelos fiind calificați de drept în virtutea locului al treilea din grupă la Cupa Mondială din 2015 din Anglia.

Lynn Howells (stânga) și Rob MoffatLynn Howells (stânga) și adjunctul său Rob Moffat au demisionat pe 10 martie

Meciul a fost de o slabă factură tehnică, între două echipe care erau parcă cu gândul în altă parte. Georgienii au marcat trei eseuri prin Lomidze, Todua și Asieșvili, celalalte puncte fiind marcate din lovituri de picior de Matiașvili, în timp ce Stejarii au marcat un singur eseu prin Andrei Rădoi la capătul unui maul rulant, iar Florin Vlaicu a adăugat 11 puncte din lovituri de picior.

Georgienii au dominat, uneori categoric, pe înaintare, dar au făcut numeroase greșeli de mânuire a balonului, obținând însă o victorie care nu a fost niciodată în dubiu.  

Lelos câștigă Rugby Europe International Championship, precum și Cupa Antim Ivireanul, care se acordă anual câștigătoarei meciului dintre cele două echipe. 

Stejarii se califică in extremis la Cupa Mondială, dar sunt în situația paradoxală de a fi fără conducere tehnică. Antrenorul Lynn Howells, în funcție din 2012, și-a înaintat demisia sa și a adjuncților săi după meciul cu Belgia de la Buzău (câștigat cu 62 - 12) din 10 martie, iar Federația Română de Rugby nu a anunțat până acum niciun înlocuitor, Howells fiind antrenor provizoriu pentru meciul cu Georgia.