Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Rugby cercetează arbitrajul lui Iordăchescu la Belgia - Spania

iordachescu_spanioli.jpg

Vlad Iordăchescu a arbitrat meciul Belgia - Spania
Arbitrajul lui Vlad Iordăchescu din meciul Belgia - Spania i-a scandalizat pe jucătorii spanioli
Sursa imaginii: 
Getty Images

Forul mondial al jocului cu balonul oval, World Rugby, s-a sesizat în legătură cu arbitrajul lui Vlad Iordăchescu din meciul de duminică, Belgia - Spania, câștigat de belgieni cu 18 - 10, rezultat care a dus la calificarea directă la Cupa Mondială (RWC) din 2019 a echipei României. 

"World Rugby nu desemnează arbitri și oficiali pentru Rugby Europe Championship, este în contact cu Rugby Europe pentru a înțelege contextul evenimentelor legate de partida Belgia - Spania de la Bruxelles de duminică, dublă ca importanță pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019", se spune în declarația World Rugby difuzată pe Twitter.

Federația Spaniolă de Rugby (FER) s-a plâns la World Rugby de arbitrajul considerat părtinitor al lui Iordăchescu, exemplificat prin faptul că arbitrul român a dictat 28 de penalități în favoarea belgienilor (dintre care aceștia au transformat șase, toate punctele lor) față de opt acordate spaniolilor.

FER a cerut Rugby Europe - federația europeană care organizează competiția de calificare la Cupa Mondială - pe 19 februarie (a doua zi după victoria Spaniei împotriva României la Madrid cu 22 - 10, când devenise clară miza meciului cu Belgia) schimbarea brigăzii române de arbitri pentru meciul din 18 martie de la Bruxelles, solicitare respinsă de Rugby Europe.

În ajunul meciului Spania - Belgia, din ultima rundă a grupei europene de calificare la RWC 2019, România, care-și terminase meciurile, avea 29 de puncte în clasament, urmată se spanioli cu 26.

O victoriei a Spaniei (locul 19 în clasamentul World Rugby înaintea meciului) la orice scor în fața Belgiei (locul 25) ar fi însemnat câștigarea grupei de către Los Leones și calificarea directă la RWC 2019 în Japonia, în timp ce Stejarii, clasați pe locul al doilea, ar fi trebuit să ia calea recalificării. 

România beneficiară

Și în timp ce România a pierdut în fața Georgiei cu 16 - 25 la Tbilisi într-un meci care nu a contat, georgienii fiind calificați de drept la RWC 2019, belgienii, clasați până atunci pe ultimul loc în grupa de calificare au produs surpriza uriașă învingând Spania la Bruxelles.

Stejarii calificați la Cupa Mondială din 2019Stejarii s-au calificat grație victoriei Belgiei în fața Spaniei (foto: Gogita Bukhaidze)

Acum, Spania va trebui să ia drumul recalificării, mai întâi un meci pe teren propriu cu Portugalia, apoi o dublă manșă cu Samoa și în caz de eșec un turneu intercontinental în noiembrie în Franța cu Canada, o echipă din Asia și una din Africa pentru ultimul loc calificativ.

La fluierul final, o parte dintre jucătorii echipei Spaniei s-au repezit la arbitrul Iordăchescu care a trebuit să fie evacuat sub protecție de către serviciul de ordine.

FER a condamnat atitudinea nesportivă a unora dintre jucătorii spanioli, însă a făcut o plângere către forul european cu copie celui mondial, iar Rugby Europe analizează arbitrajul lui Iordăchescu, refuzând până la rezultatul analizei să facă vreun comentariu.

Șeful departamentului Comunicații și Relații Publice al European Professional Club Rugby (EPCR - organizator al cupelor europene) , Martyn Hindley, a declarat la RFI că Vlad Iordăchescu nu este suspendat, deoarece EPCR nu are această competență.

"Totuși, în lumina recentelor declarații făcute atât de World Rugby cât și de Rugby Europe după meci, EPCR consideră că este prudent să numească un al patrulea oficial în locul domnului Iordăchescu pentru sfertul de finală al Challege Cup dintre Pau și Stade Francais Paris", a adăugat el. Acest meci urmează să aibă loc pe 30 martie.

Antrenorul sud-african Danie de Villiers care a fost director tehnic la Timișoara Saracens și CSM București în perioada 2013 - 2016 i-a luat apărarea lui Iordăchescu.

"Fiind arbitrul român numărul 1 asta înseamnă că era și responsabil de conducerea meciurile semifinale și finale. Aștept încă să întâlnesc un antrenor sau o echipă care sunt întotdeauna mulțumiți de arbitrii care le fluieră meciurile. Aceasta din cauza naturii competitive și a mizei ridicate din rugby-ul profesionist", a declarat De Villiers la RFI.

"Vlad a fost întotdeauna foarte accesibil și a avut mintea deschisă să discute orice chestiune pe care am ridicat-o. Este pasionat de rugby și de profesia sa de arbitru. Am avut experiența cu el când a recunoscut dacă făcea o greșeală și a încercat întodeauna să-și perfecționeze arbitrajul practicat", adaugă el.