Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calificarea directă a României la Cupa Mondială de rugby e în dubiu

iordachescu_spanioli.jpg

Vlad Iordăchescu a arbitrat meciul Belgia - Spania
Arbitrajul lui Vlad Iordăchescu din meciul Belgia - Spania i-a scandalizat pe jucătorii spanioli
Sursa imaginii: 
Getty Images

World Rugby consideră că rejucarea meciului Belgia - Spania care a dus la calificarea directă a României la Cupa Mondială din 2019 ar trebui rejucat. Meciul, câștigat de belgieni, a fost arbitrat de un român și rezultatul a fost contestat vehement de spanioli. 

Forul diriguitor al jocului cu balonul oval care organizează turneul final a Cupei Mondiale programată a avea loc în Japonia a spus într-un comunicat dat publicității că rejucarea meciului, terminat cu scorul de 18 - 10 în favoarea Belgiei, ar reprezenta cel mai bine interesul jocului.

World Rugby își exprimă în comunicat preocuparea cu privire la desemnarea de către Rugby Europe - forul european - a unui arbitru perceput a nu fi neutru în contextul procesului de calificare. 

Arbitrul român Vlad Iordăchescu a fost vehement contestat la sfârșitul meciului de către jucătorii spanioli, care l-au acuzat că a favorizat flagrant echipa Belgiei.

În urma rezultatului acelei partide România s-a clasat pe primul loc în clasamentul grupei europene calificându-se direct pentru Cupa Mondială, în timp ce Spania, clasată pe locul al doilea, ar urma să ia calea recalificărilor. O victorie a spaniolilor la orice scor le-ar fi adus acestora calificarea.

Federația spaniolă de rugby a depus o contestație pe lângă Rugby Europe, invocând și faptul că a doua zi după meciul Spania - România din 18 februarie de la Madrid, câștigat de spanioli cu 22 - 10, a cerut revocarea lui Iordăchescu de la conducerea meciului Belgia - Spania programat pe 18 martie, cerere respinsă de Rugby Europe.

Comisii de anchetă

Rugby Europe, al cărei președinte este Octavian Morariu, a desemnat o comisie care să analizeze arbitrajul din meciul Belgia - Spania, dar rezultatul evaluării a fost amânat în repetate rânduri.

Stejarii calificați la Cupa Mondială din 2019Calificarea directă a Stejarilor la Cupa Mondială este acum în dubiu 

În aceste circumstanțe, World Rugby i-a cerut președintelui comitetului judiciar independent, Christopher Quinlan, să formeze și să convoace un comitet de dispută, așa cum permit termenii de participare ca Cupa Mondială 2019, în condiții de urgență pentru a ajunge la certitudine cât mai curând cu putință. 

În același comunicat, World Rugby a anunțat vor fi anchetate și sesizările privind ineligibilitatea mai multor jucători care au evoluat în echipele angrenate în grupa europeană de calificare din care au făcut parte România, Spania, Rusia, Belgia și Germania.

Un site rusesc pe internet a scris luna trecută că centrul echipei României, Sione Fakaosilea, devenit eligibil prin regula rezidenței de minimum trei ani, nu ar fi fost eligibil dat fiind că ar fi evoluat în echipa națională de rugby în 7 a statului Tonga.

World Rugby a anunțat și formarea unei comisii judiciare independente care să analizeze comportamentul unor jucători după fluierul final al partidei Belgia - Spania.