Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Cuplul Exeter - Saracens și Montpellier se desprind în frunte

dsc_6220.jpg

Northampton 13 Saracens 63
Saracens (în alb) au marcat 48 de puncte fără răspuns în partea a doua a jocului
Image source: 
Petru CLEJ

Cu trei runde înaintea sfârșitului sezonului regulat în marile ligi de rugby ale Europei se profilează primele echipe calificate în semifinalele play-off: Exeter Chiefs și Saracens în Aviva Premiership în Anglia și Montpellier în Top 14 în Franța.

Campionii en-tire ai Angliei, Exeter, și-au continuat parcursul de regularitate, obținând a 10-a victorie cu bonus ofensiv în 19 meciuri disputate, 46 - 10 pe teren propriu împotriva lui Gloucester.

Exeter, care ocupă primul loc cu opt puncte avansa față de a doua clasată, Saracens, mai au nevoie doar de două puncte din ultimele trei meciuri pentru a-și asigura o semifinală play-off pe teren propriu.

Saracens la rândul lor au obținut o victorie categorică, 63 - 13 în deplasare în fața lui Northampton Saints și au șase puncte avans față de cele două echipe clasate pe locurile 3 - 4, Leicester Tigers și Wasps. 

Este a patra victorie a Sarazinilor împotriva lui Northampton în acest sezon (două în Aviva Premiership, două în Cupa Campionilor), londonezii marcând peste 50 de puncte cu fiecare ocazie și ducând scorul cumulat între cele două echipe la 237 - 64 (33 - 6 la eseuri).

Partida de sâmbătă a fost echilibrată până la pauză când Saracens conduceau cu 15 - 13, dar în partea a doua foștii tripli campioni ai Angliei și dublii campioni ai Europei au făcut o demonstrație de clasă marcând 48 de puncte, dintre care șapte eseuri, fără să primească niciun punct.

Saracens și-au revenit imediat după o săptămână foarte grea când au fost eliminați din Cupa Campionilor (19 - 30 în fața lui Leinster) și în care concernul sud-african care deținea 50% din acțiunile clubului s-a retras vânzânu-le președintelui clubului Nigel Wray, care acum rămâne singurul proprietar.

Leicester Tigers au obținut a cincea victorie consecutivă în campionat învingând cu 34 - 19 pe Bath într-un meci al fostelor glorii ale rugby-ului englez din ultimul deceniu al secolului trecut și primul deceniu al acestui secol, disputat în fața a peste 60000 de spectatori pe stadionul Twickenham din Londra. 

Tigrii trec pe locul al treilea în fața lui Wasps care au pierdut la limită, 27 - 28, în deplasare la Sale Sharks (cu pilierul Alex Țăruș titular), printr-un eseu marcat de Sale în minutul 11 de prelungiri. 

În celelalte două meciuri ale rundei a 19-a lanterna roșie, London Irish, a obținut doar a treia victorie din acest campionat, 35 - 5 în deplasare în fața Harlequins, în timp ce Worcester Warriors au învins cu 27 - 13 pe Newcastle Falcons.

În clasament pe primul loc se află Exeter Chiefs cu 70 de puncte, urmați se Saracens 62, Leicester și Wasps câte 56, Newcastle 54, Sale 53 și Gloucester 51.       

Tăvălugul Montpellier

În Top 14 liderii Montpellier au obținut o nouă victorie cu punct bonus, 40 - 24 împotriva lui La Rochelle și au șanse foarte mari de clasare în primele două locuri în sezonul regulat care asigură calificarea directă în semifinale. 

Montpellier 40 La Rochelle 24 Jucătorii lui Montpellier au marcat șase eseuri

În derby-ul dintre Racing 92 Paris și Toulon parizienii au câștigat cu 17 - 13 și talonează în clasament pe Montpellier.

Una dintre echipele urmăritoare ale lui Montpellier, Stade Toulousain, a pierdut în deplasare, 23 - 28 în fața lui Castres (cu pilierul Tudor Stroe în teren din minutul 60).

Begles Bordeaux (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș în teren timp de 60 de minute) a învins cu 19 - 18 pe Pau, în timp ce Stade Francais a administrat o nouă înfrângere usturătoare campionilor en titre, Clermont, 50 - 13.

Brive a pierdut cu 25 - 27 pe teren propriu în fața lui Lyon, în timp ce în meciul decisiv pentru evitarea retrogradării Agen a învins pe Oyonnax (cu Valentin Ursache în linia a doua) cu 36 - 21.

După 23 de runde în clasament conduc Montpellier cu 76 de puncte, urmați de Racing 92 cu 70, Toulouse 66, Toulon 64, Pau  62, La Rochelle și Lyon cu câte 61 și Castres cu 60. 

La finalul sezonului regulat echipele clasate pe locurile 3, 4, 5, 6 joacă meciuri de baraj, 3 cu 6 și 4 cu 5 pe terenul primelor echipe iar învingătoarele se califică în semifinale cu ocupantele primelor două locuri. 

Glasgow și Leinster lideri

În Liga celto-italo-sud-africană, Guinness Pro 14, derby-ul Llanelli Scarlets - Glasgow Warriors s-a încheiat cu victoria galezilor, 26 - 8, în timp ce Leinster, actualmente echipa numărul unu a Europei, a dispus su 41 - 6 de Zebre, unul dintre cele șapte eseuri ale lor fiind marcat de pilierul georgian, Vah Abdaladze.

Leinster 41 Zebre 6Pilierul georgian Vah Abdaladze a marcat unu dintre cele șapte eseuri ale lui Leinster

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Southern Kings 22 Munster 39, Benetton 29 Newport Gwent Dragons 27, Swansea Ospreys 39 Connacht 10, Toyota Cheetahs 29 Cardiff Blues 27, Edinburgh 20 Ulster 32.

În clasament după 19 în grupa A conduc Glasgow Warriors cu 70 de puncte, urmați de Munster cu 65 și Cheetahs cu 57, în timp ce în grupa B pe primul loc se află Leinster cu 69 de uncte, urmați de Scarlets cu 65 și Edinburgh cu 59.