Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asztalos Csaba (CNCD), despre incidentul xenofob de la meciul Juventus-Sepsi: Scandalos!

asztalos_csaba_cncd_incident_juventus_sepsi_inacceptabil.jpg

Incident xenofob, la un meci de fotbal din Liga I (Sursa foto: pixabay)
Incident xenofob, la un meci de fotbal din Liga I (Sursa foto: pixabay)

Incidentul de la meciul de fotbal dintre Juventus Bucureşti şi Sepsi Sf. Gheorghe este inacceptabil, iar FRF şi LPF trebuie să ia măsuri, altfel CNCD-ul se va autosesiza. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

Cu 30 de minute înaintea meciului dintre Juventus Bucureşti şi Sepsi din play-out-ul Ligii I la fotbal, prin staţia de amplificare a stadionului din Voluntari s-a putut auzi o melodie cu versuri jignitoare la adresa ungurilor.

Asztalos Csaba consideră că „este un incident extrem de grav şi din perspectiva faptului că nu este prima oară când în liga naţională avem astfel de incidente, incitări la ură şi scandări împotriva comunităţii maghiare. Echipa din Sf. Gheorghe a avut mai multe astfel de experienţe negative în cadrul partidelor pe care le-a avut în campionat şi nu se poate accepta scuza potrivit căreia s-a folosit o înregistrare, un stick, crainicul şi aşa mai departe. Acestea sunt elemente intenţionale. Cei care gestionează comunicarea la o partidă de fotbal, la un meci, ştiu foarte bine ce pun pe difuzoare şi ce mesaj transmit. Este inacceptabil, este scandalos, mai ales în anul Centenarului să avem astfel de abordări”.

Ce ar trebui să urmeze? „Noi aşteptăm ca FRF şi LPF să aplice propriile regulamente. Astăzi am discutat în cadrul instituţiei dacă demarăm o autosesizare sau nu. În acest moment, aşteptăm reacţia FRF şi LPF. Noi sperăm să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat deseori, cu alte ocazii, în care la comisii în primă instanţă s-au stabilit nişte sancţiuni şi amenzi, iar în apel aceste sancţiuni au fost de fapt desfiinţate. Nu putem să acceptăm o astfel de practică”, spune şeful CNCD.

„Dacă forurile fotbalistice aplică propriile regulamente şi aplică sancţiuni, atunci CNCD nu va mai face o procedură. În caz contrar, CNCD va face o procedură”, precizează Asztalos Csaba.

 
Asztalos Csaba, despre incidentul xenofob de la meciul Juventus Bucureşti-Sepsi Sf. Gheorghe