Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri la FRF. Tolontan: „Niciodată politicul nu s-a implicat atât de frontal”

alegeri_frf_tolontan_politic_implicat_frontal.jpg

Alegerile pentru preşedinţia FRF au loc miercuri, 18 aprilie 2018 (Sursa foto: site FRF)
Alegerile pentru preşedinţia FRF au loc miercuri, 18 aprilie 2018 (Sursa foto: site FRF)

Implicarea politicului în alegerile de la Federaţia Română de Fotbal este mai evidentă ca oricând. O spune la RFI jurnalistul Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor, în contextul scrutinului de miercuri de la FRF. Principalii candidaţi sunt actualul preşedinte, Răzvan Burleanu şi fostul internaţional Ionuţ Lupescu, sprijinit de liderii PSD Liviu Dragnea şi Gabriela Firea.

Cătălin Tolontan crede că încordarea celor doi rivali în campania pentru alegerile de la FRF a fost depăşită de agresivitatea susţinerii politice: „A fost cea mai încordată campanie din istoria fotbalului românesc, ceea ce în sine nu e deloc rău. Ceea ce este rău este faptul că tonul negativ a fost chiar întrecut, dacă se poate spune aşa, de implicarea negativă a politicului. Dintotdeauna, fotbalul românesc a avut o relaţie privilegiată cu politicul şi a fost ajutat de politic (...), dintotdeauna, politicul a preferat pe unii sau pe alţii dintre cei care au candidat şi apoi au fost aleşi. Niciodată, însă, ca în primăvara acestui an 2018, politicul nu s-a exprimat atât de frontal şi pe toate planurile. Această campanie se încheie cu adeziunile şi indicaţiile la adresa oamenilor lor din teritoriu adresate de către Liviu Dragnea şi de către Gabriela Firea”.

„Niciodată nu s-a întâmplat să fie o susţinere politică pe atâtea planuri, atât de vocală şi atât de evidentă. Liviu Dragnea a spus că a vorbit cu Ionuţ Lupescu cam cu două luni înainte. Asta înseamnă că Ionuţ Lupescu i-a cerut pur şi simplu sprijinul lui Dragnea, care i l-a acordat încă de acum două luni, a fost o înţelegere subterană. Ionuţ Lupescu n-a spus niciodată: m-am întors în România şi am cerut sprijinul politic. Nu. El a spus: m-am întors în România, de dragul fotbalului românesc. Da, dar după ce ai avut plasa de siguranţă a politicului”, spune jurnalistul.